Az alma és őszibarack illatanyaga

Közlönyünk egyik számában érdekes ismertetést jelent meg az alma illatanyagáról WlNDISCH R. tagtársunk tollából.1 Különösen a Ben Davis, Springdale és a Golden Beauty almaféleségek illatanyagábó1 és előállításáról emlékezik meg, amelyet POWER F. B. és CHESNUT V. amerikai kutatók vizsgáltak meg pontosan.

A megvizsgált almafajok között azonban találtak olyanokat is, amelyeknek szagában gyengén kiérezhető rózsaillat is felismerhető volt, úgyhogy célszerűnek látszott a vizsgálatokat szélesebb alapokra kiterjeszteni. Különösen a Mc. Intosh almának volt kellemes rózsamellékszaga s így a vizsgálat fősúlyát főleg erre az almafajtára fektették. A már WINDISCH által leírt módszerekkel a fenti alma héjának 31'75 kilogrammjából kiindulva 0'6955 g gyengén sárgás, igen kellemes szagú olajat állítottak elő, amely aldehid- és furfurol-reakciót adott.

Egy további vizsgálat alkalmával 36'85 kg almahéjból kiindulva és a desztilláláson és dúsításon kívül más kémiai műveleteknek is alávetve sikerült a rózsaillat előidézőjét, a geraniolt, vagyis egy C20H18O összetételű alkoholt kimutatniok. Ezen alkotórészen kívül az egyes benne foglalt észterek alkotórészeit is sikerült kimutatni, különösen a valeriánsavat és ez amylalkoholt.

Az illatanyagon kívül tartalmazott még egy 54 C° olv. pontú szénhidrogént is, amely a Ben Davis almából kapott terméktől igen kevéssé különbözött (olv. p. 63 C°). Ezen alma illatanyagára vonatkozó kísérletek eredményeképpen egy igen kellemes és finom almaszagú, syntetikus almaolajra jelentettek be szabadalmat, amely az amylalkohol hangya-, ecet-, capron-, caprylsav esztereiből, acet-aldehidből, geraniol- és geranylformiátból áll és kitünően alkalmas élelmiszerek és italok zamatosításán kívül főleg alma jam-ek illatosítására.

Ugyancsak a két előbb említett kutató az őszibarack illatanyagát is vizsgálat alá vette. 135 kg friss őszibarack magtalanított húsát vízgőzzel ledesztillálták és bepárolva 1350 g olyan párlatot kaptak, amelyben oldott illóanyag elszappanosítható volt. Az így kapott olajmennyiség 0'2297 g (0'00021 %) főleg linaloolt tartalmazott, amely egy harmadrendű, szintén C10H16O összetételű alkohol és a geraniollal rokonságban áll.

Ezen adat segítségével a syntheikus őszibarack illatanyaga a hangyaecet-, valerian- és caprylsav linalyl éteréből áll, kevés acetaldehidből és furfurolból. Ezen anyagból, ha a kellő arányt betartjuk, valóban egy olyan illat állítható elő. amely az őszibarack friss illatától semmiben sem különbözik.

Lakner Antal