Amikor az autoelgázolást előre bejelentik

Elmaradt utcai „szenzáció”.

Az ezer színben tarkálló Andrássy-úti korzón vasárnao délben a sétálók nagy kiváncsisággal beszélgettek egy bejelentett, bizarrnak látszó és különösen érdekes eseményről, a melynek az Operaház előtt kellett volna megtörténnie. A szivekben izgalmak hömpölyögtek, a szemekben láz égett és mindenki türelmetlenkedve gondolt a furcsán hangzó hírre: egy erőművésznő, bizonyos nevű Martha Farra, a ki estéről-estére egy pesti varieté szinpadán szórakoztatja a közönséget, elgázoltatja magát egy nagy autóval, melyben husz személy foglal helyet.

A Drexler-palota környékén, az impozáns dalszínház tájékán és a közeli utcakereszteződéseknél már kevéssel tizeneggy óra után nagy csoportok verődtek össze, sőt a házak ablakai is hamarosan megteltek publikummal, várva a szép, szőke hölgyet, a ki reklámból, helyesebben: kenyérkeresetből autó alá fekszik. Az utca ünneplő, sétáló és nyüzsgő közönsége ugy tudta, hogy a szokatlan esemény déli tizenkét órakor fog végbemenni.

A tömegek és az áldogálók szigete folyton növekedett, az ujabban érkezők egyre érdeklődtek, hogy mi készül és mindenkinek volt valami szava, megjegyzése, szkeptikus nézete az erőművésznőre, aki vacsorára vasat hajlít és aki babonás brosch helyett mázsás köveket tesz fiatalos, üde mellére. Már délre térült az idő, az Operaház feljárata, a lépcsők, a járda szorongásig volt nézőkkel, az oldalutcáknál kocsik, autók vesztegeltek, amikor több rendőrtisztviselő társaságában rendőrök jelentek meg a helyszínen, felszólítva a várakozókat, oszoljanak szét, mert a rendőrség nem engedélyezte Martha Farra artistanőnek a reklám-elgázoltatási produkciót.

A publikum – természetesen – nem akarta elhinni a rendőrök kijelentését és mindenki helyén maradt. Ugyanekkor a Nagymező-utca felől feltünt egy hatalmas autó, melyet egy rövidhaju hölgy vezetett.
A tömegből többen felkiáltottak:
- Ott jön Martha Farra! Ő vezeti az autót!
A várakozókon izgalom futott végig. Alig pár másodperc mulva az autó az Operaház elé érkezett, mire a rendőrök a bájos soffeuze-t a gép megállítására kényszerítették és megkérték: igazolja magát. Mindez megtörtént, az autó tovább robogott, majd a rendőrök erélyesebb hangon szóltak a közönségre, ne csoportosuljanak, hanem menjen mindenki a dolgára, mert a különöse elgázoltatási históriából nem lesz semmi. A publikum végre csalódottan távozott.