A Ruhr-vidék megszállása és a versaillesi rabszolgaság elpusztítja Európát

Berlin, február 4.
A Wolff-ügynökség jelenti: Németország valamennyi szakszervezete a washingtoni szenátushoz és képviselőházhoz fölhivást intézett, amelyben kijelentik, hogy a Ruhr-vidék megszállása és a versaillesi békeszerződés nyomában járó rabszolgaság elpusztítja a német és az európai gazdaságot és a német millióit munkanélküliséggel fenyegeti.

Mindezt megállapítja egy pártatlan vizsgálóbizottság, valamint azt is, hogy most a béke közepette, férfiakat és asszonyokat, ifjut és öreget csak azért kiutasitanuk, mert vonakodnak hazaárulókká válni. A német nép már krónikusan éhezik, asszonyok és gyermekek testileg elsatnyulnak, a csecsemőket papirrongyokban burkolják. Ez a fölhivás nem akar kisérlet lenni, hogy Amerikát arra indítsa, hogy a szembenálló jelek egyikének vagy másikának javára meghatározott magatartást foglaljon el. A szakszervezetek csak a hagyományos amerikai becsületérzéshez és az amerikaiaknak fair play iránti érzékéhez folyamodnak. A fölhivás azzal végződik: erős meggyőződésünk, hogy az amerikai nép nem azért lépett a hadviselők sorába, hogy a német népet elpusztítsa.

Az amerikainak a becsületről vallott álláspontja, ha most is szilárdan vallják, megmentheti Európát az erőszaktól és a különben elháríthatatlan szerencsétlenségről.