Millió és billió

 A legtöbb ember, ha nagy számokban beszél figyel sem vet a millió és billió közti különbségre nem gondol arra, hogy ez egyik szám éppen egy milliószor nagyobb a másikánál. Schubert, egyik matheinatikai művében érdekesen hasonlítja össze a billiót a millióval:

A csillagászaiban fontos annak a ténynek az ismerete, hogy billió milliószor több, mint millió. A planéták és a nap, valamint a planéták;egymásközti távolsága hat és száz millió mértföld között változik, az álló csillagok már jóval messzebb esnek a naptól, vagy a mi bolygórendszerünk valamely meghatározott pontjától, öt billió és többszázmillió mértföld közt váltakozik távolságuk.

Miután azonban billió ugy aránylik a millióhoz, mint millió az 1-hez, tehát a nap és bolygók közti távolság elenyésző csekély az állócsillagok és a bolygók közli távolsághoz képest. A Sinusról tehát nemcsak a föld vagy a nap, hanem egész, bolygórendszerünk elenyésző pontnak látszik. éppen ugy, mint ahogy mi is elenyésző kicsinynek látjuk a Siriust, pedig valószinüleg az is egész bolygórendszer.

A mi bolygórendszerünk két bolygója közti távolság, a Siriusról nézve egymiliméternyinek tünhetik fel. A millió és billió közti viszony kitűnik, ha azzal számolunk, hogy két hétnél kevesebb idő alatt egy másodper telik el, egy billió másodperc elteléséhez azonban több mint harmincezer évre volna szükség.