Orrunk és az emésztés

 Az orr az emberi test eme legkiemelkedőbb szerve, mintha arra volna tcremtve, hogy a többi érzékszerv működésibe is beleártsa magát Azt már régen tudják az orvosok, hogy a jó emésztéshez nem egyedül a gyomornak van köze, hanem az agynak is.

Ismeretes ugyanis, hogy sokszor a legegészségesebb, legkönnyebben emészthető, másoknak ízletes és kellemes illatú éteteket némely ember gyomru, éppen csak azért, mert akár külsejüknél, szinüknél vagy készítésüknél fogva nem tetszik. Kutyákon végzett kísérletek alapján kimutatták, hogy az étel puszta látása vagy illata a gyomorban az emésztéshez szükséges gyomornedv kiválasztását indította meg, hasonlóan ahhoz, mikor valamely kedvenc ételünk említésére vagy elképzelésére nyál gyülemlik a szánkban.

Ebből tehát azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy a gyomor csakis az olyan ételeket dolgozza föl alaposan, amelyeket kedvelünk és tiltakozik az olyan ételek ellen, amelyek izlésünknek nem felelnek meg. Az étel izét nemcsak a nyelv és a szájpad felületén elszórt izlelő-szemölcsök révén érzékeljük, hanem az étel illata és szaga is közrejátszik, amit viszont a rágás és a nyelés alkalmával szagló szervünk állal veszünk észre.

Minthogy pedig a garat-üreg a hortyogók (chaoriák) révén közvetlen összeköttetésben van az orrüreggel: az izlés és a szaglás folyamata egyidejűleg megy végbe a szájüregben, illetve az orrüregben. Valamely étel zamatját tehát tulajdonképpen a száj és a garatüregben támadt kétféle érzés együtthatása adja meg. Ki-ki önmagán észlelhette már, hogy ha hurutos vagy náthás, nem érzi az étel zamatját és hogy ilyenkor a legpompásabban elkészített ételt is ízetlennek találja az ember.

Ugyanez az eset áll elő az orr külön féle bántalmainál is; például a polip-képződmény, orrsövény-szükületet, daganat vagy a nyálkahártya elfajulása esetén. De kísérletileg is kimutatható ugy, hogy rágás és nyelés közben két ujjunkkal az orrunkat összeszorítjuk, amikor is az étel zamatját jóval gyengébben érezzük, mint máskülönben.

Sokszor egyedül az élei illata is fölkeltheli étvágyunkat és fölizgatja, működésre serkenti az emésztő szerveket aminek jele az is, hogy a szájban nyál gyülemlik össze. Az étel illata tehát szükséges az emésztéshez, mert elősegíti a gyomornedv kiválasztását. de a nyálmirigyek működését is, amelyeknek váladéka, a nyál, kiváltképpen a tészta-neműek emésztéséhez szükséges. Az olyan egyének, akiknek szaglási érzékük valami betegség következtében tönkrement, csaknem valamennyien arról panaszkodnak, hogy szájüregük száraz, azaz: kevés a nyálmirigyek váladéka.

Az ilyen emberek emésztése is lassúbb és tökéletlenebb. A nyál ugyanis nemcsak a megrágott étel alakítására és csuszamlóssá tételére szolgál, de nélkülözhetetlen bizonyos kémiai folyamatok beindításánál is,amelyeknek terméke viszont az emésztönedv kiválasztására szükséges.

Már pedig hogyha ez az emésztőnedv hiányzik, vagy hogyha a kiválasztása tökéletlenül megy végbe: emésztési zavarok léphetnek fel. Íme, mily fontos szerepe van az orrnak az emésztés folyamatában, ugv hogy bizvást elmondhatjuk. hogy a jó emésztéshez jó – orr is szükséges.