Ma szembesítik Molnár Tóth Jószefet büntársával, Kanozsay Dezsővel

A Vámház-körút 2. számu házban, a volt Nádor szállóban vannak a belügyi nyomozói hivatal helyiségei. A rendőrségi hivatallá alakított szállodai folyosók már régen voltak olyan népesek, mint mostanában.

Közel százan a nyomozótestület tisztjei és detektivjei közül dolgoznak azon, hogy a rettenetes büncselekmény részleteit kibogozzák. Az első emeleten Kövy József dr. rendőrfőtanácsos mostmár harmadik napja hallgatja ki Molnár Tóth Józsefet aki lelki összetörtségében nagyon lefogyott a kiderült bünök furdaló sulya alatt. Vall töredelmesen. A rendőrség nem elégszik meg a gyilkosság elmondásával, a büncselekmény elválintásával.

Molnár beszámolóinak, tetteinek beismerését a rendőrség ellenőrzi, az összes adatokat egybeveti s csak így kerül jegyzőkönyvbe a hihető tényállás, ha azok megfelelnek a valóságban is meggyőződött rendőri adatokkal. Ezért tart a nyomozás munkája oly hosszadalmasan.

Vasárnap még csak addig jutottak el a kihallgatásában, hogy Molnár az előzményeket mondotta el teljes alapossággal.

Ma hétfőn fogja leírni, elmondani a gyilkosságok sorozatát. E bő részletek során a rendőrség arra a meggyőződésre jutott, hogy Molnár Tóth József az az állítása, hogy az idős Lachmann Andrást ő gyilkolta meg, megfelelhet a valóságnak abból következtetve, hogy Lachmann tetemét egyszerűen földelték el s leöntötték mésszel. A többieknek a hulláját, az „egyéni módszerrel” dolgozó Molnár már szinte egyforma metódusával tüntette el.

Nála fontos volt a bádogláda, mert Molnár megfontoltabb, számítóbb, hidegebb gondolkodású fiatalember volt, mint az asszonyok. A kis fiut ő tette bádogládába. Kövesz Lőrincznét első nap temette el a virágláda alá s később jutott eszébe, hogy a kövér testű nő feloszlás esetén talán hullaszagot fog árasztani, ezért – mondja vallomásában, - nehogy kiszivárogjon a bomlás szaga, ujra felásta a sírt és ráhelyezett a hullára egy bádog lemezt, hogy az önszavaival mondva: „a gázok ne fölszinre szálljanak, hanem oldalt eloszoljanak.”

Kanozsíy Dezső még tagad
Nincs meggyőződve arról, hogy Lachmann András valóban visszautazott Amerikába s azt is tagadja, hogy segédkezett Lachmanné megfojtásában, amint mindkettőjük kihallgatása, illetőleg jegyzőkönyvi kikérdezése eljut addig a helyzetig, hogy ezt a kérdést tárgyalhassák a nyomozók. Molnár-Tóth Józsefet szembesíteni fogják Kanozsay Dezsővel, aki majd megismétli szemébe vallomását.

Jelentkezett Lachmann András testvérbátyja.
A nyomozás vezetőjénél, Czövek Sándor kerületi főkapitánynál vasárnap délelőtt jelentkezett egy öreg úr és elmondotta, hogy őt Lachmann Józsefnek hívják és a földmíves-iskola igazgatója Jászberényben.

Lachmann József a lapokból értesült öccsének szörnyű haláláról. Lachmann Józsefék négyen voltak testvérek, a meggyilkolton kívül Amerikában van férjnél Julia nevü huga, Dr. J. H. Seibelt nevü embernek a felesége Jungstowban. Tivadar nevü öccsük az amerikai haditengerészetnél szolgál. Magyarországon más rokonuk, hozzátartozójuk nincsen és így Lachmann Józsefre szállnak a gyilkosoktól beszerzett milliók.

Lachmann József csak 1912-ben látta utoljára öccsét, aki 1913-ban irt neki Amerikából, de azóta nem leveleztek és megszakadt köztük minden összeköttetés. Lachmann József még azt sem tudta Lachmann Andrásékról, hogy visszajöttek Amerikából és öccsének családját sem ismerte.

Szombaton este hirdette ki Czövek Sándor főkapitány Molnár Tóth József előtt az előzetes letartóztatást elrendelő végzést, Molnár szó nélkül irta alá a jegyzőkönyvet és halkan csak ezt mondotta:
- Megnyugszom!
Kanozsay Dezső előterjesztéssel élt és nem nyugodott mag a letartóztatásában.
A kihallgatások, kutatások még napokig tartanak s Molnár Tóth József csak azután kerül át majd a birái elé a pestvidéki ügyészségre.