Világító vezeték a drótnélküli telefon szolgálatában

A drótnélküli telefon-érintkezéshez még közeleső helyek között is nagy és költséges berendezés szükséges. Ezt a hátrányt el lehel kerülni, ha a két helyet vezeték, pl. világító áram vezetéke köti össze. Ilyenkor föl lehet használni az elektromos hullámoknak azt a tulajdonságát, hogy elsősorban a drótok mentén haladnak.

A két állomást egészen úgy rendezik be, mint egyébként, csak sokkal gyengébb hullámokat keltenek, mert a hullámok nem szóródnak szét, hanem a drót vezeti őket a másik állomás felé. A viszonyok hasonlóak ahhoz, mikor a csövön át vezetjük a hanghullámokat, pl. hajó kormányától a gépészhez.

Elektromos müvek közölt mindig van ilyen világító vezeték, tehet ezt fel lehet használni, hogy a telefonvezeték hátrányait elkerüljük, berlini Huth-társaság ezt a gondolatot gyakorlatban két svájci telepen megvalósította. Mindegyik telepnek három állomása van.

Kezelésükhöz semmiféle szakismeret sem kell, éppen úgy kell hívni és beszélni mint a közönséges telefonon. Ha azt akarják. hogy az egyik állomást ne valamennyi többi hallja meg. hanem csak az egyik, akkor különböző hullámhosszat keltene és mindegyik állomást meghatározott hullámhosszra állítják be. A tapasztalatok olyan kedvezőek, hogy az eddigi állomások kibővítését és szaporítását határozták el.

M. J.