Kicseréltfejü bogarak

 Eddig azt hittük, hogy egy élő lény lefejezése annak halálát idézi elő. Egy legújabb felfedezés azonban rácáfol erre a véleményre. Ugyanis dr. Hans Prsibram, a bécsi biológiai (élettani) laboratórium igazgatója és egyik tanítványa, Walter Winkler, már hosszabb ideje foglalkoztak annak meghatározásával,hogy a szemek működése milyen hatássál van az állatok testének színére.

Vizsgálataikat hernyókon és vizibogarakon végezték. Miután lehetetlennek találták egyik állat szemét a másik állat szemének a helyére átültetni, dr. Prsibrau lefejezett néhány hernyót, tanitványa pedig gyorsan hozzáillesztette a levágott fejet egy megcsonkított törzshöz és mindketten rendkívül meglepődtek, mikor a fej a törzshöz hozzátapadt és a seb néhány hét alatt tökéletesen begyógyult.

Winkler ezután him állatok fejét ragasztott nősténytörzsekhez és nőstényekét hímekéhez és azt tapasztalta, hogy a him fejjel ellátott nőstény rovarok him módjára viselkedtek, mig a nőstényfejjel kiegészített him rovartörzsek tovább is megmaradtak himeknek. A két bécsi tudós érdekes felfedezése beláthatatlan teret nyit a tudományos világnak az elmélkedésre és kísérletezésre.