Radikális rendszerváltozás az Ébredőknél

Tegnap reggel hosszu kommüniké közölte a nyilvánossággal, hogy az Ébredő Magyarok Egyesülete "megunva a hosszu évek tespedését", vasárnap, junius 17-én délelőtt közgyülés keretében szervezetében és egész irányításában rendszerváltozást fog keresztülvinni.

A rendszerváltozást fog keresztülvinni. A rendszerváltozás előzménye az volt, hogy Pálóczy-Horváth István, az EME országos elnöke lemondott tisztségéről. Az Egyesület szélsőséges elemei ezt az időpontot találták legalkalmasabbnak az átszervezés végrehajtására. Az első tervek szerint egy nemzetgyülést képviselőt akartak az Egyesület élére állítani és szombaton este föl is kérték dr. Eckhardt Tibort, hogy vállalja el az elnöki tisztséget.

A nála megjelent ébredő-vezéreknek Eckhardt kijelentette, hogy a mai körülmények között, mivel egy elnöknek most semmi hatalma nincs az Egyesületben, nem vállalhatja az elnökséget. Ha azonban föltételei teljesednének, elvállalná. Hangoztatta, hogy EME lényeges reformokra szorul, elsősorban a vezetést kell megváltoztatni, mivel ma semminek nincs ott gazdája az ügyek rendszertelenül mennek, a soktagu vezetőség miatt nem lehet eredményeket elérni. Meg kell állapítani minden vezetőségi tagnak a hatáskörét, hogy ne történhessék azután olyan dolog, amit a vezetőség nem helyesel.

Vasárnap reggel 9 órakor ült össze az Egyesület országos választmánya, hogy a közgyülésnek előterjesztendő javaslatokat megvitassa. A választmány elhatározta, hogy a már lemondott Pálóczy-Horváth István országos elnökkel egyidejüen az egész elnökség és igazgatóság is beterjeszti lemondását a közgyülés elé és lemond az országos központi választmány is.

Elhatározta továbbá a választmány, hogy a közgyülésnek javasolni fogja, hogy egy-két tagból álló intézőbizottság választassék meg elnöki hatáskörrel. Az intézőbizottság, illetve elnökség mellett tovább müködnék az országos központi választmány. Az Egyesület őszi közgyülése lesz hivatva az alapszabályszerü átszervezést végrehajtani.

A közgyülés
Ilyen előzmények után nyitottta meg az Ujvárosháza zsufoltságig megtelt dísztermében Pálóczy-Horváth István lemondott elnök az EME közgyülését. A hallgatóság körében föltünő nagy számban vannak jelen színes tányérsapkás főiskolai hallgatók. A kapunál nagyobb őrség igazoltat minden belépőt. Az Ujvárosház épületében hivatalok is müködnek s ezért több hivatalszolga segédkezik a igazoltatásnál. A közgyülésre csakis EME-igazolvánnyal lehet belépni. 11 óra tájban történt itt az első incidens. Egy fiatalembert, aki azzal az ürüggyel akart a gyülésre bejutni, hogy a Népgondozó Hivatalba megy föl, az igazoltatók fölkisérték és miután kiderült, hogy ott nincs semmi dolga – egyszerüen kidobták az épületből.

Benn a nagyteremben ezalatt rendkivüli viharos, tulfütött hangulatban folyt a közgyülés, Pálóczy-Horváth megnyitójában mindenekelőtt visszautasította az a nyilatkozatot, amely a tegnapi lapokban támadta a régi vezetősége. Zugó éljenzés szakítja meg az elnök szavait. Az éljenzés be azonban a szélsőségesebb ébredők kiáltásai harsannak bele:
- Nem dolgoznak erősen! – kiáltják összevissza. Pálóczy-Horváth bejelentette lemondását.
- Hazaszeretet és becsület volt a mi jelszavunk – mondotta. – Minden pártpolitikától mentesen akartunk dolgozni
- Éljen a fajvédő-párt! – zug föl a terem egyik sarkában....
Hegedüs György képviselő, az EME társelnöke, emelkedik ezután szólásra. A hallgatóság viharosan éljenzi.
- Amidőn én is bejelentem a lemondásomat – mondja Hegedüs.
- Nem engedjük! – hangzik a fölkiáltás mindenfelől.
- Büszkeséggel telik meg szívem, hogy még ma is ilyen erős az Ébredő Magyarok Egyesületét – ugymond - , mível az Egyesület nem folytathatja tovább ezt a semmittevést. Az EME eddigi vezetősége nem volt olyan, hogy egy kardinális programot diktaturikus erővel végrehajthasson.

Éles szavakkal szól ezután a kormány politikájáról, amely ellen az EME minden erejével küzdeni fog. Beszédét egy izben a jelenlevő rendőrtanácsos kénytelen volt megszakítani.

Hegedüs György fejtette ki ezután az elnöksége helyébe lépő intéző bizottság hatáskörét, Dániel Sándor dr. fölolvasta az erre vonatkozó határozati javaslatot, amelyet a közgyülés egyhangosan elfogadott. Ezután a intéző bizottságot és a hatvan tagu választmányt választották meg közfelkiáltással, lista alapján.

Az intézőbizottság egyelőre csak öt tagját válaszották meg egyhanguan. Ezek a következők: Héjjas Iván, Prónay Pál, Sármezey Endre, Hegedüs György és Herkély Tibor.

A közgyülés fölhatalmazta a bizottságot, hogy tagjai számát hétre egészíthesse ki. Ezután a gyülés rendben véget ért. A tömeg vállaira emelte és ugy vitte le a lépcsőkön Herkély Tibort és tüntetett az uj vezetőség mellett. A rendőrségnek, amely nagy készültséggel vonult ki és a környező mellékutcák torkolataiban is őrszemeket állított, semmi dolga nem akadt.