Rövid hírek

Utrakelt a szmirnai expedició
Freidrich István elindult második kisázsiai utazására. A volt miniszterelnök az elmult héten már el is utazott Szmirnába, ahol gazdaságilag fogja gyümölcsöztetni azt a szövetséget, amelyet Kemal basával kötött. Friedrich szmirnai vállalkozásához, amint azt megírtuk, magyar mérnököket toborzott, még pedig keresztény nemzeti alapon álló technikusokat. Tizenketten indultak el a nagy utra. Mielőtt a kis expedició utrakelt, Friedrich magához rendelte az ifju mérnököket és fölszólította őket, hogy esküdjenek föl a Szittyák Táborának zászlajára. A vezér fölolvasta az esküt és a tizenkét mérnök utánarebegte azl.
- Indulhatunk – mondotta a vezér – és az expedició utrakelt Kisázsia felé.

Ujabb ellentét Anglia és Franciaország közt
Páris, junius 3.
A francia kormány jegyzéket intézett az angol kormányhoz a Saar-vidékre küldendő viszgálóbizottság dolgában. A francia kormány nem fogadja el az angol indítványt, mert jogosulatlannak tartja az angol követelést, amely a franciák kiaknázási szabadságát korlátozná.

Nacionalista tüntetések Párisban

Páris, junius 3.
A rendőrség letartóztatott egy ruojalista ifjut, akiben Marc Saugnier képviselő támadóját ismerték föl. A város különböző pontjain járókelők és az Action Franciaise rikkancsai között összeütközések voltak.

Köztársasági propaganda Horvátországban

Grácból jelentik: A Grazer Tagespost jelenti Zágrábból: A kormány a legszigorubban megtiltotta köztársasági jelvények viselését és köztársasági zászlók kitüzését. Ez a rendszabály a Radics-zászló kitüzése ellen irányul. – Dr. Wittler zágrábi kerületi kapitányt, aki résztvett Gracénában a köztársasági zászló beszentelési ünnepségén és a gyülekezetet királyellenes fölkiáltások miatt nem osztotta föl, fölmentették hivatalából.

A francia szenátusban a jövő háborujáról tanácskoznak
(Wolff.) A költségvetési vita során a szenátusban tegnap Hirschauer tábornok szenátor a légügyi minisztérium költségvetésének vitája alkalmával kifejtette, hogy Németország a légihajózás terén minden erejét megfeszíti. Franciaországnak légi jármüvekkel kell megvédenie szárazföldi birtokát és vizeit. Ez biztonságának előfeltétele.
Lübersac szenátor Laurent-Eynas államtitkárhoz a jövő háborujáról intézett kérdést.