Nagy izgalmat kelt a közalkalmazottak körében a korona kétféle értékelése

A kormánynak az a rendelkezése, amellyel az aranykorona szorzószámát 17.000 koronában állapitja meg, a közszolgálati alkalmazottak körében rendkivüli elkeseredést keltett.

Ez a rendelkezés ugyanis, ha a kormány kellő időben nem alkalmaz egy korrektivumot, akkor azt eredményezi, hogy a közszolgálati alkalmazottak augusztus havában sokkal kisebb összeget kapnak, mint julius hónapban, amikor a kormány megállapitása szerint a szorzószám tudvalevőleg 17.600 korona volt.

A Hétfői Hirlap munkatársa a Közalkalmazottak Nemzeti Szövetségének vezetősége körében érdeklődött a szorzószámra vonatkozóan a kormányintézkedés hatása iránt, a következő felvilágositást kapta:

A köztisztviselők körében a helyzet leirhatatlanul izgatott, nem tudjuk, mi történik akkor, ha a kormány a legsürgősebben meg nem változtatja ezen intézkedését olyan formában, hogy a szorzószám megállapitását azáltal ellensulyozza, hogy az aranyalapu illetményeket a legrövidebb időn belül felemeli legalább arra a szinvonalra, amennyit a végösszeg a mult hónapban kitett.

A Közalkalmazottak Nemzeti Szövetségének vezetősége már a hétfői nap folyamán tárgyalásokat fog kezdeni a kormánnyal és amennyiben nem sikerül egy expedienst találni, a Közalkalmazottak Nemzeti Szövetsége elhatározza, hogy levonja a konzekvenciát.

Egyébként biznak abban, hogy a kormány meg fogja találni a módját a népszövetségi főbiztossal egyetértve arra nézve, hogy a közalkalmazottak fizetését aranykoronában olyan nivóra emelje fel, hogy a nyomort a tisztviselők között némiképpen enyhitse.