Népszövetségiek interveniáltak a kormánynál a korona árfolyamának emelése ellen

A hazai gazdasági életben legutóbb nagy aggodalmat keltett a korona árfolyamának már-már lendületessé váló, felfelé tendálása s itt-ott már oly vélemények alakultak ki, hogy a korona árfolyama a külföldi kölcsön kibocsátásának napján legalább is az osztrák korona nivóján fog mozogni.

Erre a fölfogásra vezethetők vissza azok a nagyobb terjedelmü dollár-kontreminpoziciók, amelyek a legutóbbi napok során alakultak ki a valuták nem hivatalos forgalmában. Sokan már a hazai ipartermelés és a kereskedelem sulyos megrázkódását várták a korona árfolyamának emelkedési lehetőségei folytán.

Ezek az aggodalmak szerencsére feleslegesek voltak, mert éppen a legutóbbi napok során igen erőteljes befolyások érvényesültek abban az irányban, hogy a bizonyos kormánykörökből valóban forszírozott korona-hossz be ne következzék.

Jól értesült helyről nyert információnk szerint Smith főbiztosnak, avagy még inkább kitünő adjutánsának Siepman erélyes fellépésének tudható be, hogy a pénzügyi kormány – legalább egyelőre – letett arról a tervről, hogy a korona árfolyamát már magasabb nivón stabilizálja.

Siepman főként francia és cseh-szlovák példákkal igazolja be a pénzügyi kormány előtt, hogy mily veszélyeket rejt magában, ha a magyar valuta árfolyamát a mai nivónál lényegesen magasabb ponton akarná stabilizálni.