A kétféle aranykorona-kurzus veszélyezteti a stabil koronát

Az elmult héten a Nemzeti Bank vezetősége bizalmas ülésekben foglalkozott azzal a sulyos helyzettel, melyet az aranykorona szorzószámának hivatalos megállapitása a közgazdasági életben előidézett. 

A Nemzeti Bank vezetőségének többször hangoztatott álláspontja
ugyanis az, hogy a közgazdasági életben a legnagyobb bizonytalanságot kelt a kormánynak az az intézkedése, amellyel az aranykorona szorzószámát 17 ezer koronában állapitja meg, mert az aranykorona valódi értéke alapján ez a szorzószám csak 15.800-szoros körül mozoghatna.

Popovics Sándor, a nemzeti Bank elnöke és Schober Béla vezérigazgató már többször kifejtették aggodalmukat Korányi Frigyes báró pénzügyminiszter előtt a szorzószám miatt és rámutattak arra, hogy a gazdasági életben a legnagyobb mértékben ingadozó helyzetet teremt az aranykorona kétféle értékelése.

Az elmult héten ismét bizalmas értekezlet volt Korányi Frigyes báró pénzügyminiszter, továbbá Popovics Sándor, a Nemzeti Bank elnöke és Schober Béla vezérigazgató között ebben az ügyben. Az értekezleten résztvett Mr. Shiepmann, a népszövetségi főbiztosságnak a Nemzeti bankhoz delegált tanácsadója is.

A tanácskozáson megbízható forrásból szerzett értesüléseink szerint maga Mr. Shiepmann is azt az álláspontot hangoztatta, hogy feltétlenül meg kell szüntetni az aranykorona fiktiv szorzószámát, s át kell térni annak valódi értékelésére. A Nemzeti Bank vezetői kifejtették a pénzügyminiszter előtt, hogy előbb-utóbb ugyis minden körülmények között vissza kell térni a köztisztviselőknek papirkoronában való fizetésére.

Amennyiben a kormány nem térne vissza a köztisztviselők papirkoronában való fizetésére, akkor előállna az a bizonytalan helyzet, hogy az aranykorona szorzószámának esetleges leszállitása állandóan Damokles-kardként függne a köztisztviselők feje felett s a stabilizációba vetett hit teljesen megrendülne.

A másik oldalon áll a fogyasztók nagy tömege, amelyet többszörösen sujt a kormány által megállapitott fiktiv szorzószám tekintettel arra, hogy nemcsak a házbért, hanem minden egyéb állami tartozást tudvalevőleg aranykoronában kell már fizetni.


A nemzeti Bank vezetősége kifejtette még, hogy a kormány által megállapitott szorzószám sok tekintetben koronarontó hatásu és akadályozza a papirkorona stabilizációját is, mert a külföldet könnyen félrevezetheti az a körülmény, hogy az aranykoronát a kormány magasan értékeli.

Korányi Frigyes báró pénzügyminiszter a Nemzeti Bank vezetőségének észrevételeit nagy figyelemmel hallgatta és kijelentette, hogy bár a helyzet megoldása a jelen esetben rendkivül nehéz, a maga részéről minden lehetőt el fog követni, hogy a legrövidebb idő alatt megszüntesse az aranykorona kétféle értékelését.