A stabilkorona lehetővé teszi a papirkoronában való költségvetést

A pénzügyminiszteriumban vasárnap délelőtt Szabóky Alajos dr. pénzügyi államtitkár elnöklésével fontos értekezlet volt, amelyen a miniszterium különböző ügyosztályainak vezetői is részt vettek. Az értekezleten – értesülésünk szerint – az 1924/25. évre szóló költségvetést tárgyalták.

Amint a Hétfői Hirlap munkatársa értesül, ezt a költségvetést még aranykoronában fogják megállapitani, mert a költségvetésnek az immár stabil papirkoronában való megállapitását erre az esztendőre még nem tartják lehetségesnek.

Tudvalevő, hogy a korona állandó sülyedése alkalmával a különböző esztendőkben a különböző költségvetéseket állandóan valamely stabil fix valuta alapján állapitották meg, mert a korona ingadozása nem tette lehetségessé a papirkoronában való számitást.

Minthogy azonban a Nemzeti Bank megalakulása óta a szilárd font sterlinghez kötött papirkoronának az értéke igen csekély hullámzási lehetőségtől eltekintve (a font sterlingnek a dollárhoz való viszonylata) immár véglegesen stabilnak tekinthető, a költségvetés papirkoronában való megállapitásának ideje elkövekezett.

A most készülő költségvetést alapvető munkának tekinti a pénzügyi kormány, mert hisz ez a költségvetés is szigoruan a mostani koronához igazodik és ez alapon az 1925. év végére véglegesen át akarnak térni a teljesen stabil papirkorona rendszerre.

A tanácskozás a délutáni órákban végződött és értesülésünk szerint e héten folytatják.