A sertés hizlalása zsírra és húsra

Zsírtermelésre a mongolica fajtába tartozó, 1 - 1 1/2 éves kiherélt, jó fejlett, egészséges, jó étvágyú, megfelelő külsejű (finom, göndör szőr, nem sörtés, dongás mell, nagy, de nem lógó has, csontos lábak, jó lábszerkezet), lehetőleg átvészelt egyedeket használnak.

Számukra csendes, jól fertőtleníthető, fürdővel ellátott „szállás”-okat biztosítanak.

Hizlalás hazánkban nagyobbára tengeridara és árpadara keverékével folyik; ritkán párolt burgonyával helyettesítik a darát a hizlalás elején. Rendszerint hat hónapi hizlalás alatt öt mm. darakeveréket etetnek fel egyedenkint s így egy métermázsa súlynövekedést érnek el.

Eladásnál az élősúlyt tizenkét órai koplaltatás után állapítják meg; az így nyert súlyból régi kőbányai szokás szerint páronkint 45 kg.-ot vonnak le az „életre”.

Direkt fogyasztásra (pecsenyehús) a közönség legszívesebben a 80 kg. súlyú, 8-9 hónapos, jó húskondicióban levő süldők húsát vásárolja. E célra legmegfelelőbbek az angol yorkshire és berkshire, melyeket születésüktől fogva fehérjében gazdag takarmányokkal (lefölözött tej, hüvelyes magvak, olajpogácsák, húsliszt), továbbá főtt burgonyával és gabonadarákkal etetnek.