Kiskúnfélegyházán megnyílt az első női középfokú gazdasági iskola

Kiskúnfélegyházán az elmult héten nyitották meg a néhai Fazekas Kálmán dr., illetve leánya Blandina nővér áldozatkészségéből létesült s a Constantinum katholikus leánynevelőintézet kebelében alakult első női középfokú gazdasági iskolát.

Holló Béla dr. polgármester üdvözölte a megjelenteket és a város nevében igéretet tett az új intézet anyagi és erkölcsi támogatására. Majd Farkas Mária az új intézet programmját ismertette. Ezután Horváth Elemér pápai kamarás, püspöki titkár fejtegette, hogy miért van szükség ily iskola létesítésére. Beszéde végén Hanauer István püspök nevében az intézetet átadta hivatásának.

A földmívelésügyi miniszter nevében Schandl Károly dr. államtitkár mondott beszédet.
Őszinte örömmel és a legteljesebb elismeréssel üdvözölte ezt az új és hiánytpótló iskolát, amelynek kiépítésére a földmívelésügyi kormány igen nagy gondot kíván fordítani. A föld iránti szeretetből hiányzott eddig a női lélek megértése, a női kéz szakavatott szorgossága. A magyar gazda kicsinyes dolognak tartotta a kertészetet, a baromfitenyésztést stb.

Ez az intézet hivatott arra, hogy a kisebb mezőgazdasági ágak erősebb mívelésével fokozza a föld hozadékát és így új munkaalkalmak teremtésével, új jövedelmi források nyitásával, nemzetgazdaságilag jelentős hivatást tölt be.

A női társadalom vissza akar térni a régi magyar erkölcsök, a föld, a család és az otthon szeretetéhez.
A szövőszékek felállításával is az a cél, hogy a régi magyar nagyasszonyok korát és erkölcseit állítsuk vissza.

Végül megköszönte az intézet alapítóinak áldozatkészségét és a földmívelésügyi kormányzat részéről megfelelő támogatását helyezte kilátásba.

Ezután Tolnay Jenő esperes-plébános szólott az iskolanővérek hazafias magyar munkásságáról és a kiskúnfélegyházai Fazekas-család áldozatkészségéről, amely az intézetet életre hívta.