Szalámi a csapdában

De sokat is bosszankodtunk pár éven át, hogy a tőzsdén munka nélkül milliókat nyernek a spekulánsok. Bizony elkeserített bennünket, hogy becsületes munkából alig lehet megélni, míg a pénz romlására spekuláló kalandorok úsznak a jólétben.

Annál jobban esik látni, hogy mióta a külföldi kölcsön sikerült és a pénzt a Bethlen kormány állandósította, megfordult a kocka. A tőzsdén megszünt a víg élet. Megjött a dér a spekulánsokra. A tőzsdei papirok alaposan leestek s nem hogy nyerni nem lehet rajtuk, de a tőzsdések nagyobb része bankrotot mondott.

Ki megszökött az országból, ki a rendőrségre került, ki meg fölkapott állal várja hiába a csillagot.

A napokban egy páran utolsó kétségbeesésükben még egyszer próbáltak szerencsét. Az egyik szalámi-gyár részvényeit, amelyeket rájuk biztak ügyfeleik zálogul a tőlük kapott kölcsönökért, a tőzsdén eladták. Ügyfeleik a kölcsönt visszafizették s követelték vissza a szalámi részvényeket. Persze nem tudták visszaadni. Hogy a börtöntől szabaduljanak, ötvenszeres áron is keresték már a szalámi papirokat, hogy visszaadhassák ügyfeleiknek. Végül is a rendőrség kezére kerültek.

Igy történt meg, amire még nem volt eset, hogy szalámi került a csapdába s arra ment a görény. A görények megint pórul jártak s szomorúan kell tudomásul venniök, hogy elmult már a szabad prédálás ideje. Újra a munkának van becsülete. Fosztogatásból nem lehet élni.