Kis gazda rovat

A fagy által sértett gyümölcsfák kezelése

Az elmult tél kemény fagya miatt sok gyümölcsfában esett kár.

Ha a fagy által elölt kérget megmenteni lehetetlen, legalább annyiban kell a fáknak segitségére lennünk, hogy az elhalt kéreg alatt uj fát és kérget képezhessenek. Minél több tápanyagot képes egy fa a talajból felvenni, annál könnyebben történik az itt emlitett részek ujjáalkotása és annál biztosabb a fa megmentése.

A szükséges tápanyag-többletet észszerű trágyázás útján juttathatjuk a fához.

Minthogy a folyékony trágya leghamarabb hat, készitsünk egyenlő mennyiségű trágyaléből és vizből egy elegyet, melyhez minden öntöző kannára egy marék fahamut adjunk. Az egész használat előtt 24 óráig álljon, hogy a hamu kellőleg felolvadhasson. Ha ezen folyadékot egyszerűen a fa alatt a föld felületére öntjük, kevés fog abból a gyökerekhez jutni, mert hiszen csak a legapróbb s legfinomabb gyökrostocskák képesek a tápanyag felvételére, ezen apró gyökrostocskák pedig kinőtt fánál a gyökerek végén legalább 1-2 méter mélyen feküsznek. A trágyának tehát csak úgy lehet hatása, ha a fa koronájának széle alatt e talajba több gödröt ásva, ezekbe legalább 2-3 öntöző kanna hig trágyát beöntünk. E trágyázást lehetőleg korán kell végezni és 14 nap mulva ismételni, mert csak az a czél, hogy a fán hamar segítsünk. A gödröket azután földdel betömjük.

Ajánlatos még a fa körül a talajt jó mélyen felásni és belőle gyomot kiirtani.
Oly fáknál, melyek kérge erősen meg van barnulva, trágyázáson kivül jó azt a kérget hosszú bemetszésekkel ellátni, mert a fagyott kéreg terjedési képességét elveszti és az alatta levő uj kérget és fát fejlődésében akadályozza. A hosszmetszések megszüntetik a nyomást és az ujonnan fejlődés gyorsabban haladhat előre. A hosszmetszések ne legyenek nagy számmal, továbbá a kiszáradás kerülése végett ne feküdjenek a déli oldalon. A csontár-gyümölcsök ugyan az erős trágyázás által mézgafolyást kaphatnak, de ha fagytól szenvedtek, a fentebb leirt trágyázást azoknál is kell alkalmazni, de a hig trágya egyrész trágyaléből és két rész vizből álljon.


A baromfiudvar berendezése 

Igen czélszerű eljárás az sok helyen a külföldieknél, hogy a nagy baromfiudvart két kisebbre elrekesztik. Az egyiket zöldtakarmánynyal bevetik s midőn ez már jól megnőtt, akkor ide bocsájtják a baromfit; a másik udvart pedig most vetik be s mire amazt lelegelték, az alatt emitt nő zöldség. Ilyenformán mindig friss zöldségben lehet része az aprójószágnak, a mi gyarapodásukra nézve nagyon fontos olyan helyeken, a hol nincs módjuk a mezőre szabadon kijárni.


Kőbányán a sertést következőkép hizlalják

A hizlaláshoz kukoriczát és árpát használnak.
Durva lisztté őrlik és sűrű moslék alakjában étetik fel a sertésekkel; 24-40 százalék árpát kevernek 60-75 százalék kukoriczához. Ezen keverékből összesen 12 métermázsa szükséges egy pár disznó kihizlalására, a mi rendesen 165 nap alatt fogy el és a mely idő alatt 210-330 kilogramm sulyt érnek el. A napi adagot 2½ - 3 kilogramm eleséggel kell kezdeni, a mely hétről-hétre fokozandó s a mely nem mehet többre 8 kilogrammnál. Ez adag is csak a harmadik hónap vége felé lesz elérhető, azontul az adag állandó marad, sőt azt apasztják is. Általában arra ügyelnek, hogy csak annyit adnak a sertésnek, a mennyit a sertések jóizűen elfogyasztanak. A sertések naponta kétszer, a nyári hónapokban háromszor esznek. A mi elősegiti a hizlalást és a mi elengedhetetlen: az a friss viz és a kősó. Különös gond van rá, hogy az ól tiszta legyen s a sertések száraz almon heverhessenek.

Hogy a malaczok gyorsan fejlődjenek és 8-9 hónapos korukban már 80-90 kiló sulyt érjenek el, igy szokták őket egyik uradalomban tartani:

Már öt hetes korukban elkezdik a malaczokat napjában háromszor etetni. Tiz malaczra számitanak egy kiló lenmag-pogácsát, melyet meleg vizben kevernek el, ehez adnak még egy kiló rozskorpát és tiz liter lefölözött tejet. Mikor a malaczok hat hetesek lesznek főtt burgonyát is kapnak naponkint nagyobb mennyiségben. Tiz hetes korukban ez az eledelük fejenkint, naponta: két liter fölözött tej, két kiló burgonya, fél kiló lenmag-pogácsa, fél kiló rozskorpa s fél kiló árpadara. Ezt az adagot hetenkint növelik apránként, negyedik hónapos koruktól fogva pedig a lenmag-pogácsa helyett tengeri darát kapnak.
A. M.