Quo usque tandem II

Három hete mult, hogy e helyen kérdeztük a miniszterelnököt és az igazságügyminisztert: meddig türitek a Catilinák garázdálkodását? Választ nem kaptunk. Ma azután a ceglédi piac megfelelt a mi kérdésünkre Nagy Emilnek és Vass Józsefnek.

Az ébredők szélsőséges szárnya,  amely hetek óta Cegléden táborozik, ujból megmutatta, hogy fütyül a törvényre, fittyet hány a rendeleteknek, törvényen kívül és felül állónak tekinti magát. Gyülést tartanak engedély nélkül, társadalom és vallás ellen lázítanak, minden szavuk birókért kiált és eddig nem akadt hatalom, amely elnémította volna ezt a köz- és önveszélyes izgatást.

Nagy Emil és Vass József láthassák ezt a társaságot, együttesen és egyenként, az ő véleményüket irjuk le: félbolondok, kótyagos agyvelők, kocsmák tapsától nagyzási mániába esett betegek, akik romlásba dönthetik az országot, ha tovább türik a garázdálkodásukat.

Akik mutatóba kaptunk közülök az ország házába: Ulain, a konfuzus fiskális, hiszékeny, bosszuvágytól az explozióig tulfütött ember, akinek személyes ügyeitől rothad a magyar parlamentarizmus, Kiss Menyhért, szánalmas füzfapoéta, aki, míg Ulain leleplezéseinek kontrázik, a zsebében ugyanolyan uton kapott részvényeket szorongat, amelyek elfogadásáért vértől habzó szájjal üvölt a köztisztesség szent nevében. Egy a mi Népünkből ő, aki most megütötte a bokáját, viszont azzal védekezik, hogy hazafiságból cselekedett.

Cegléden is merő hazafiságból forgatják föl a város békéjét, a Britanniában is hazafiságból követtek el élet és vagyon ellen irányuló büncselekményeket, a Kovács testvérek is önfeláldozó hazafiságból gyüjtöttek ekrazitot, védtelen zsidókat is a haza nevében vertek meg a néptelen sötét pesti utcán.

Akadjon végre felelős állásban levő államférfiu, aki ennek a legendának egyszer és mindenkorra véget vet: nem hazafiságból, de mohó érvényesülésből bujtogatják a fiatalságot és a valóban nélkülöző tömegeknek, a Catilainák hatalomra törnek, a Catalinák a husosfazék körül akarnak csámcsogni és emészteni. Ezért a puccstervek, a rajtaütési bárgyu ábrándok, a miniszteri tárcák egymásközti osztogatása, ezért őszintén hiheti néhány száz akasztófavirág, hogy ő e nemzet dísze, virága… A mi kérdéseinkre megfelelt a ceglédi piac.

Várjuk, mit felel Bethlen István kormánya a ceglédi piacnak. Ha tovább türi, irigyeljük a türelmét. Ezzel a türelemmel, ily irigylésre méltó idegekkel nézhetné, hogy a kandallóból a parázs a szőnyegre esik, lassan oson a tűz a kárpitok és a függönyök mögé, már a butorokat is perzseli, de a ház ura nyugodtan pöfékel a karosszékben. Egy eldobott bagó már virágzó telepeket perzselt föl, mert elmulasztották eltaposni.

Meddig türitek még a Calilinákat és a Cassius Severusokat?