Elmebeteg a retek-utcai gyilkos

A Hétfői Hirlap tudósítójától.


Ismeretes, hogy a Retek-utca 83. számu Vadász-féle fatelepen, pénteken reggel, Török Béla kocsis lelőtte Konta János nevű társát. A gyilkost a detektívek még aznap este elfogták apjának Bors-utcai lakásán. Török Béla elfogatásakor nem tagadta tettét és a gyilkosság okául igen zavaros történetet mondott el. Szombaton délelőtt Radocsay rendőrkapitány részletesen kihallgatta Törököt és észrevette, hogy a kocsis egyes momentumokra emlékszik ugyan, de összefüggően elmondani nem tudja.

Eleinte arra gondoltak, hogy Török szimulálja az elmebetegséget, hogy ily módon bujjon ki tettének következményei alól. Főnöke, Vadász gyula és a többi alkalmazottak azonban elmondták a rendőrségen, hogy Török már azelőtt is nagyon sokszor különösen és gyanusan viselkedett, ugy, hogy mindig csöndes bolondnak tartották. Radocsay kapitány erre elrendelte a kocsis elmeállapotának megvizsgálását.

A rendőrorvos megvizsgálta Török Bélát és megállapította, hogy tényleg ön- és közveszélyes elmebeteg. Törököt vasárnap reggel a mentők a főkapitányságról átszállították a lipótmezei elmegyógyintézetbe.

Katona Jánost hétfőn temetik.