Magyarország – Finnország 3:1 (0:1)

Üllői úti pálya – 20.000 néző – Bíró: Seemann (Bécs)

Délután öt órára volt kitűzve a finn mérkőzés kezdete, de már három órakor megindult a népvándorlás az üllői-úti pálya felé. A legtöbben gyalogszerrel indultak neki az útnak – tekintettel a villamos tarifára – ,de az egy- és kétfogatúak és az autók is csak úgy ontották a mérkőzés nézőközönségét.

Pár perccel múlott öt óra, amikor a finn csapat a pályára lépett szelíd világoskék színű dresszében. Szűnni nem akaró taps fogadta a derék szálas fiúkból álló tizenegyet, amely csak megismétlődött akkor, amikor a magyar csapat jelent meg az FTC-pálya rácsos játékosbejárójában. Seemann bírónak is jutott a tapsból.

Fotografálás után a következőképen állott fel a két csapat:
Magyarország: Zsák – Fogl II., Mandl – Kertész II., Kléber, Blum – Braun, Takács, Winkler, Siklóssi, Hirzer
Finnország: Tammisalo – Kelin, Lydmann – Koskinen, Soinio, H. Mantila – Kufsinoff, Fallström, Eklöf, Linna, Kettunen

Kezdet után az első perc már meglepetést hoz, amennyiben Winkler jól irányított labdájával Hirzer megszökik, azt Siklóssi Takácshoz továbbítja, aki a labdát közelről belövi, Seemann bíró azonban Takács lesbenállása miatt a gólt nem adja meg. A váratlan gól már előrevetette árnyékát a gyors iramú, heves mérkőzésnek.

A finnek rögtön heves támadással felelnek, de Linna magas lövését Zsák biztosan fogja. Az 5. percben Winkler Takácsot, ez Braunt szökteti, aki lefutja az egész védelmet, de éles, lapos beadásának nem akad gazdája. A 8. percben Winkler jól irányított fejese Tammisalo zsákmánya lesz.

A 14. percben meleg helyzet a magyar kapu előtt. Soinio kicselezi az egész védelmet és a tizenhatos vonalon már lövésre készen áll, amikor Fogl II. megzavarja és Mandl leszereli. A 15. percben Hirzer kitör, de közel a kapuhoz a kitűnően futó Kelin leszereli és Tammisalo idejében lábbal ment. Majd a keveset foglalkoztatott Kufsinoff jut szóhoz Eklöf révén, de a támadását Fogl II. bravúrosan leszereli.

Támadás-támadást követ, a finn védelem kétségbeesett erővel igyekszik felszabadulni, de Kléber nagyszerű támadó játéka révén a játék minduntalan odaterelődik kapujok elé. A 23. percben Braun lefut és beadását Siklóssi nehéz helyzetből kapura fejeli, de a labda a felső kapufát érintve kapu mögé jut. a kapurúgást Kléber Braunhoz fejeli, akinek lefutásból beadott labdáját Takács elszalasztja.

Majd Winkler ront kedvező helyzetben. Takács Winkler akciójából Hirzer lefut, erős beadását Braun kapásból Takácshoz adja, de őt forgolódása közben Lüdmann leszereli és ment. a közönség vastapsa követi a szép mozzanatot, amely azonban inkább türelmetlenségének volt kifejezője. Gólra áhítozott, gólt akart látni!

A 34. percben Winkler szökteti Braunt, akinek beadását Siklóssi átengedi, de Hirzer a labdát a kapu fölé lövi. A 37. percben Kufsinoff lefut, de spiccel rúgott labdája a kapuvonalon kívül jut. Fél percre rá Blum egy labdát könnyelműen saját kapuja felé hátrahúz, melyet Kufsinoff rögtön Linnához továbbít, aki mintegy 12 méterről elég erős szög alatt a meglepett Zsák mellett a jobb sarokba lövi. (0:1)

Újrakezdés után a hátralevő idő magyar támadások jegyében telik el.


Helycsere után már az első percekben mindenkit meglepett a magyar csatárok friss és eleven játéka, amely főkép abban nyilvánult meg, hogy lövéscikkel egyre-másra keresték fel a finnek kitűnő kapuvédjét, talán hogy képességeit próbára tegyék.

Az 5. percben Koskinnen a büntetőterületen belül handset vét, Seemann bíró a 11-es pontra mutat és 11-esből Braun védhetetlen, helyezett lövéssel kiegyenlít. (1:1)

A gól után a finnek próbálkoznak egy támadással, Fogl II. a labdát Linnába lövi, a váratlanul visszapattanó labdát azonban Kettunen lekési. A 8. percben Hirzer kornere után Braun befut, Koskinnent kicselezi és mintegy 25 méterről a jobb sarokba lövi labdát. (2:1)

A 18. percben Winkler későn adja a labdát Hirzernek, kit offszeidje miatt megállít a bíró sípja. Majd Braun fut le Kertész II. labdájával, amely tőle Winklerhez, onnan Hirzerhez jut, de az átemelt labdát Kléber magas lövéssel elrontja. A 21. perc váratlan finn támadást eredményez.

A 29. percben Kertész II. a középre húzódik, a kitűnő helyzetben álló Takács mutatja neki a kiszökést, de ő ehelyett kapura lő, melyet a labda messzire elkerül. A 31. percben finn támadás a jobbszárnyon. Blum kornert vét, majd a korner utáni kavarodásban véletlenül leüti a labdát s megáll.

A bíró 11-est ítél, amelyet Eklöf rúg. A rúgás pillanatában Zsák kifut, s a labda a kapu mellé gurul. A bíró Zsák szabálytalan kifutása, de Kertésznek a 16-osba való időelőtti belépése miatt is, megismételteti a 11-est, amelyet most is Eklöf rúg, de lövését Zsák rávetéssel elfogja.

A 40. perc meghozza a magyarok harmadik gólját, mely méltó befejezése volt a változatos és energikus támadásoknak. Winkler Koskinen feje fölött szökteti Hirzert, aki hatalmas rössel fut a labdára és lefutja Kefint, amikor ennek segítségére siet Ludmann. Egy árnyalattal Hirzer ér előbb a labdához és minden erejét beleadva, a tizenhatos sarkáról olyan lövést küld a finn kapura, hogy Tammisalo szinte megdermedve nyúl utána, de már későn. (3:1)

A magyar csapat mintha megelégelte volna az eredményt alább hagy a tempóval és a hátralevő idő mezőnyjátékkal telik el, amelynek folyamán a 43. percben Hirzernek volna jó alkalma, de a labda lecsúszva a lábáról perdül túl a gólvonalon.