A kormány föloszlatja az Ébredő Magyarok Egyesületét

 Az utóbbi napokban egyre határozottabb formában terjesztették a hírt, hogy a kormány, mérlegelve a fontos külső és belső politikai szempontokat, elsősorban leszámol az ugynevezett titkos szervezetekkel, de ezzel egyidejüen revizió alá veszi a belügyminisztérium által jóváhagyott alapszabályokkal müködő egyesületeket is. A kormány intencióiba beavatottak a leghatározottabban tudni vélték továbbá, hogy gróf Bethlen István miniszterelnök eltökélte magát a kormánnyal élesen szemben álló Ébredő Magyarok Egyesületének föloszlatására.

Az ÉME föloszlatására vonatkozó kormányintézkedés állítólag már a közel jövőben, nyomban a miniszterelnök hazatérése után megtörténnék. Sokan a külföldi kölcsön ügyével hozzák szoros kapcsolatba a föloszlatást, amelynek híre már konkrét formában eljutott az ÉME vezetőségéhez is.

Az Ébredő Magyarok vezetőségének egyik tagja ugyanis  munkatársunknak a következőket mondotta a készülő föloszlatásról:
- Hallottunk már a kormány készülő rendelkezéséről, amellyel meg akarja szüntetni az Ébredő Magyarok Egyesületének müködését. Beavatott helyről tudjuk, hogy a kormány foglalkozik a föloszlatás gondolatával.

Ezzel szemben a mi véleményünk az, hogy meg fogja gondolni a kormány, mielőtt erre az utra lépne. Nagyon meg fogja gondolni a kormány, hogy az ország keresztény közvéleményének azt a töredékét is, amely hiveinek táborában megmaradt, végleg elveszítse egyesületünk föloszlatásával.

Az ÉME teljesen távol tartja magát a politikától. Természetes azonban, hogy minden keresztény és nemzeti megmozdulást támogat. Igy természetszerüen támogatja a keresztény nemzeti alapon álló pártok blokját is. Az utóbbi időben a kormánnyal meglehetősen élesen szembekerült az ÉME, ez azonban semmiesetre sem lehet ok arra, hogy egyesületünk, müködését a kormány hatalmi szóval megszüntesse.