A kormány rekonstrukciója kedvező befejezést nyert

A kormányban megüresedett miniszteri állások betöltése ezen a héten megtörtént.
Nagyatádi Szabó István örökébe a földmívelésügyi tárca élére Mayer János került, ki már egyízben volt földmívelésügyi miniszter és egyébként is állandóan ennek a minisztériumnak hatáskörében fejtett ki közéleti tevékenységet.

Mayer János kinevezése a legszélesebb politikai körökben is megelégedést és megnyugvást keltett, mert az ő személye nemcsak rokonszenves, de egyúttal biztosíték arra, hogy a földmívelésügyi minisztérium vezetésében továbbra is a régi szellem marad érvényben.

Mayer János, aki már el is foglalta hivatalát, a tisztviselői karhoz intézett beszédében nyomatékosan hangsúlyozta, hogy mindenben azon az úton akar haladni, mint nagyatádi Szabó István. 

A kiegyenlítésnek bölcs politikáját fogja követni, mert ezzel biztosíthatja legjobban az agráreszmék, főként a földbirtokreform diadalra juttatását. A miniszteri megbizatás mellett Mayer Jánosra még más feladat is vár. Ő lesz ugyanis az összekötőkapocs a kormány és a kisgazdaképviselők között, akiknek csoportja a különleges gazdaérdekekre való tekintettel Mayer János útján fogja közölni óhajtásait és esetleges panaszait.

Igy kívánta ezt a miniszterelnök is, mert tanujelét akarta adni annak, hogy nagyatádi Szabó István halála után is változatlan buzgalommal fáradozik a kisgazdapárt agrárprogrammjának végrehajtásán és ehhez különösképen szükségesnek tartja a gazdaképviselők odaadó támogatását.

Eddig nagyatádi Szabó István volt az a férfiú, aki a gazdaképviselők csoportjának élén állott és mint miniszter is képviselte a gazdaérdekeket a kormányban. Most nemcsak a földmívelésügyi miniszteri székben, de a vezéri helyen is Mayer János lesz az utóda nagyatádi Szabó Istvánnak, akivel együtt egy életen keresztül küzdött és harcolt a gazdaérdekek védelmében. 

Megoldódott e héten a pénzügyi és külügyi tárca függőben levő kérdése is.
Az eddigi pénzügyminiszter, báró Korányi Frigyes visszamegy Párisba követnek és ott érvényesíti az ország érdekében kiváló gazdasági ismereteit és összeköttetéseit. Az új pénzügyminiszter Bud János lett, aki a közélelmezésügyi minisztérium megszüntetése óta Korányival együtt vezette a pénzügyminisztériumot, a legutóbbi időben pedig ő folytatta le azokat az eredményes tárgyalásokat, amelyeket a gazdakívánságok rendezésére indítottak. A külügyminiszteri székbe Szcitovszky Tibor került, aki korábban a kereskedelemügyi minisztérium államtitkára volt. 

A miniszteri kinevezésekkel a kormány rekonstrukciója befejezést nyert s a nemzetgyűlés az újjáalakított kormánnyal együtt folytathatja a reá váró nagyfontosságú törvényhozási munkát. 

Egyelőre még a fővárosi javaslat fekszik a Ház előtt, azonban rövidesen sor kerül a házszabályok módosítására, amelynek letárgyalása után az aranyköltségvetés következik. Az aranyköltségvetés lesz hosszú idők óta az első költségvetési tervezet, amely az állandósult értékű magyar korona alapul vételével készült el.