Januárra felemelik a tisztviselőfizetéseket

15.500 lesz az uj szorzószám?

Az utóbbi időben egyre elkeseredettebb hangok hallatszanak a köztisztviselők körében.
A kormány ugyanis julius 1-én aranykoronában 17.000-es szorzószám alapján állapította meg a köztisztviselők fizetését. Az aranyparitásos megállapítás alkalmával a kormány rendkívül alacsonyan állapította meg az illetmények összegét és akkoriban azzal vigasztalta a köztisztviselőket, hogy rövidesen felemeli az aranyalapot.

A beavatottak tudni vélték, hogy már októberben felemelt illetményeket kapnak a tisztviselők, a Hétfői Napló azonban már annak idején illetékes helyről szerzett információ alapján megírta, hogy ujévig szó sem lehet a tisztviselőfizetések emeléséről.

A kormány előbb azért nem gondolhatott fizetésemelésre, mert a szanálási akció folyamán meg van kötve a keze és csak az egyes félévek befejeztével lehet szó kedvező fejlődés esetén az eredeti költségvetés kereteit meghaladó kiadási tételek beállításáról.

Minthogy az állampénzügyi helyzet rendkívül kedvezően alakul és az egyes havi költségvetések deficitje nemcsak, hogy nem haladja meg a kontemplált és a külföldi kölcsönből fedezendő deficitet, hanem jóval alatta is marad annak, mód nyílik arra, hogy az állami kiadások tétele emelkedhessék. 

Bud János pénzügyminiszter ezen az alapon fog szerdán válaszolni a tisztviselőkérdésben elhangzó és elhangzott interpellációkra, amelyeket Szabó József és Homonnay Tivadar terjesztették elő. Bud János be fogja szerdán jelenteni, hogy a tisztviselőfizetéseket január elsejével felemelik, amit annál inkább is meg kell tenniök, mert a közgazdasági élet alakulásának hatása alatt lényegesen le kell szállítani a szorzószámot. A kormány hír szerint a közgazdasági tényezők nyomásának engedve, 15.500-ban fogja az uj szorzószámot megállapítani. 

Bud miniszter szerdán – hír szerint – válaszolni fog a köztisztviselőknek arra a kérésére is, hogy a téli bevásárlások céljaira fizetési előleget kapjanak. Ez a fizetési előleg az egy havi fizetés összegével lesz egyenlő. A fizetési előleget december 1-én folyósítják és az erről szóló rendelet november közepe táján fog a hivatalos lapban megjelenni.