A kisipari hitelek folyósítása

A kisipari hitelek folyósítását megkezdették s a fővárosban a Kisipari Hitelszövetkezet útján körülbelül egy milliárdot, a vidéken pedig a vidéki pénzintézetek útján hatszáz millió koronát már folyósítottak is.

Budapesen egyelőre a Kisipari Hitelszövetkezet és az Iparosok Országos Központi Szövetkezete útján történik a folyósítás, az akcióba azonban belekapcsolódhatik más pénzintézet is, amely a Pénzintézeti Központ tagja.

Vidéken a vidéki pénzintézetek közül mindazok, amelyek a Pénzintézeti Központ tagjai, rendes hitelszámlájukon felül tőkeerejükhöz mérten ipari hiteleket engedélyezhetnek, amelyeket a Pénzintézeti Központ leszámítol.

A fővárosban az ipari hitelek kamatlába 24 és félszázalék, vidéken 22 és félszázalék. Vidéken azért lehet a hitel olcsóbb, mert jótálló nélkül is adható kölcsön.

Ha a megkezdett akció egészségesnek és helyesnek mutatkozik, a kormány továbbra is hajlandó a hitelélet kiépítésére, hogy ilyen módon a kisiparosok a normális hitelkeretekbe bekapcsolódhassanak, épen úgy, mint békében.