A kormány nem tervez tőzsdei intervenciót

„Az állampénzügyi helyzet emelni fogja az értékeket”

Az utóbbi időben ujra a leghatározottabb formában beszéltek arról, hogy a kormány tőzsdei beavatkozásra készül. Ez a hir az egyes tőzsdei értékek ujabb lemorzsolódása miatt terjedt el és mint általában, most is tudni vélték a beavatottak, hogy „most már” nem késhet sokáig a kormány intervenciója. 

Az ügyben csak annyi történt, hogy a pénteki minisztertanács valóban foglalkozott a tőzsdei helyzettel, de semmilyen irányban sem hozott konkrét döntést. Mint teljesen beavatott helyről értesülünk, a minisztertanács arra az álláspontra helyezkedett, hogy tőzsdei intervencióra azért nincs szükség, mert az értékek áralakulását az állampénzügyi és az általános gazdasági helyzet változásainak kell irányitaniok. 

A kormány nem gondolhat beavatkozásra, viszont azért sem, mert ez nem feladata. A tőzsdei interventálás ugyanis kétélü fegyver, amely esetleg zavarokat is idézhet elő. 

Információért fordultunk ez ügyben a népszövetségi főbiztossághoz is, ahol ezt a választ kaptuk: 

– Az állampénzügyi helyzet állandóan és tartósan javul, kétségtelen, hogy a tartós javulás eredményei még nem mutatkoznak kellőképen. Rövidesen azonban minden téren meg kell indulnia egy uj áralakulásnak, egyrészt a munka, másrészt az ingatlan nemzeti vagyon értékének emelkedése tekintetében.