Rövidek

Cseh-szlovákia rosszalja Olaszország eljárását
Prága, szeptember 2.
 A hivatalos „Cseszkoszlovenszka Republika” az olasz-görög konfliktusról írva, elítéli az olasz sajtót, amely Mussolini lealázó föltételeit védelembe veszi.

Bármennyire sajnálnivaló a gyilkosság, amelyet Albániában elkövettek, az esetnek még nincs akkora jelentősége, hogy két állam közt, amely eddig békében élt egymással, a háboru rémét fölidézze.


Külföldön jó hatást kelt a kormány föllépése az ébredőkkel szemben

Páris, szeptember 2.
A Temps budapesti levelezőjének tudósítását közli a magyar bankjegyforgalom emelkedéséről. A levelező dicsérettel emlékezik meg gróf Bethlen István miniszterelnök politikai ügyességéről és erélyességéről a szélsőséges elemekkel szemben, ami jó hatást kelt a külföldön.


No hát kérlek, most csak meg vagy elégedve! Kultuszminiszterünk 2.000.000 analfabétáról számolt be, vagyis az összes lakosság egynegyed részéről, aki ezideig távol maradt az írás és olvasás fertőzetétől. Klebersberg ugyan panaszképen emlitette ezt a tényt, de hát ő még nem tisztult meg teljesen a liberalizmustól, különben a négyéves fajtatiszta kormányzás szép sikerének tudná ezt fölismerni. Gondold csak el: ma még két millióan vannak, de ha nem lankad a politika buzgalma, lesznek kétszer, háromszor, annyiszor annyian, hogy végre nem lesz többé probléma a magyar írók nyomora és a destruktív lapokat nem olvassa többé senki.

A konstrukció megél olvasók nélkül is, az már be van bizonyítva is, hogy jó sajtót ami tudás nélkül, sőt csakis így lehet termelni, azt szintén láthatod eklatáns példákból. Az egész ugynevezett kultura csak arra való, hogy a zsidó téveszmék, jelesül a jogrend, szabadság, demokrácia és a többi bolsevizmus föllazíthassa a népet, de már közeleg a boldog idők hajnalhasadása és ha Klebelsberg nem akar analfabétákat látni, akkor pusztuljon és adja át helyét annak, aki a magyar fajt meg tudja védeni a Gömbös miniszterelnöksége ellen egyre nyíltabban mutatkozó propaganda, mételyétől.


Genfben megkisérlik Magyarország és a kisántánt közötti ellentétek elsimitását
Páris, szeptember 7.
A „Temps” genfi tudósítója jelentést küld a Bethlen és Benes között megindult tárgyalásokról, amelyek remélni engedik, hogy megoldják a Magyarország és kisántánt közötti ellentéteket. Az első megbeszélés kitünő benyomást keltett.

Amint Genfből jelentik. Bethlen és Daruváry ma meglátogatták Románia első delegátusát.


Fölgyujtották a patrasi olasz konzulátust
Róma, szeptember 9.
A lapok jelentik Korfuból, hogy Patrasban nagy olaszellenes tüntetések voltak, melyeknek folyamán az olasz konzulátust fölgyujtották. A mintegy 5000 főből álló olasz kolónia ellentállott a támadásnak és mindkét részen sebesültek voltak.

Ezidőszerint görög rendőrség őrködik a szóban levő városnegyedben. Részletek még hiányoznak.