Stresemann kancellár békülékeny beszéde

Berlin, szeptember 2.
Stresemann kancellár ma Stuttgartban nagy beszédet tartott. A német birodalom egész külpolitikájának, jelentette ki a kancellár, csak az lehet a célja, hogy megszerezze Németország a Rajna és Ruhr mentén levő területek fölötti szuverénitást és szabadrendelkezési jogot. Készek vagyunk még a legsulyosabb anyagi terheket is magunkra vállalni, hogy ezt a célt elérjük. Tényleges jóvátételi szolgáltatásaink alapjául zálogul fölajánlottunk állami birtokot és a magángazdálkodás értékeit is.

A birodalmi kormány hálásan üvöltené a tárgyalásnak mindennemü folytatását.

A szuverénitásában ismét helyreállított Németország, gazdasági segélyforrásainak birtokában, bizonyára abban a helyzetben lesz, hogy elvállalja a kamatfizetési kötelezettség garanciáját, amelyen, azután egy világkölcsön az európai béke számára fölépülhet.

Németország- hajlandó abba is belemenni — folytatta a kancellár - , hogy Franciaország jelenlegi területi birtokállományát biztositsa. Minden ember a Ruhr- és a Rajna-partján vágyakozik azután az óra után, amelyben ezt a virágzó német vidéket visszaadjak régi szorgos munkásságának. Sohasem volt a paszsziv ellentállás hencegés vagy öncél, hanem csak arra szolgált, hogy megszerezze nekünk a Ruhr-vidék szabadságának állapotát, mert nem vagyunk hajlandók német terület szabadságát föláldozni.