Az amerikai szőlőméz

 Mióta Közlönyünk a szőlőmézet ismertette (I. az 1922. évi 795-798. füzet 303. lapját), sokan kérdezősködtek. hogy miként állítják elő?
Észak-Amerikába készítenek:
1. sötét ibolyásvörös szörpöt, melyet léghíjas térben sűrítenek s melynek kellemes íze a szőlőbogyóéval egyezik

2. vörös, vagy fehér szörpöt, melyet fagyasztással állítanak elő;

3. vörös, vagy fehér szörpöt, melyet léghijas térben működő készülék segítségével készítenek és amely az illatos, zamatos anyagokat sűríti.

A leggyakoribb eljárás a következő: A fürtöket leszemezik én a bogyókat nagy edényekbe rakjak, majd 71 —76 C°-ra hevítik, hogy a festőanyagok a cukros lében föloldódjanak. Edényül alumíniumot, ónt, ezüstözött, vagy ónozott rezei, üveggel borított acélt használnak, de vasat nem, mert az ízt és színt megváltoztatná.

A hevítés gőzzel történik. melyet a cukros lébe, fújtatnak s mely fölkavarja és egyenletes hőmérsékletűvé leszi az egész tömeget. Ezután a mustot kisajtolják. A hátramaradt törkölyből, mely még 50% levet tartalmaz, különleges eljárással kivonják a folyadékot, sűrítik a belőle másodrendű termékei kapnak.

A szörpöt 29 C°-ra hevítve kazánban sűrítik, majd kettősfalú edényben hidegvíz körzésével azonnal lehűlik. Ilymódon megőrzik színét és zamatját s elkerülik a czukor pörkőlődését (karamelizálását), mi a közönségesen forralt mustnak sajátságos ízt ad. Ezután a szörpöt üvegekbe töltik, majd 65°-on pasteurizálják.

B.