A miniszterelnök bünvádi eljárást indittat Lehner (Lendvai) ellen a mátészalai beszéd miatt

 Nemcsak a fajvédő frazeológia szitokpergőtüzéhez régtől fogva hozzáedződött magyar közvéleményben, de politikai körökben is kivétel nélkül rendkívüli megütközést keltett az a beszéd, amelyet a legjobboldalibb parlamenti csoport egyik több, mint fegyelmezetlen tagja, Lehner (Lendvai) István tartottmúlt vasámap a mátészalkai piac közepén.

Lehner képviselő tulfűtött hangu beszédben támadta Bethlen István miniszterelnököt, akit nyomdafestéket nem biró kifejezésekkel aposztrofált, majd a térségen levő zsidótemplomról mondott néhány brutálisan gyalázkodó mondatot.

A fajvédő-koncern ezt a gyűlést eredetileg Nyírbátorban akarta megtartani, azonban a nyírbátori főszolgabíró a község közelében folyó magyar román határmegállapító bizottságra való tekintettel nem engedélyezte az izgalmas lefolyásunak igérkező politikai gyülést. Így kerültek a fajvédelmi gondolat apostolai, Lehner. Kiss M. és Budavári Mátészalkára.

 Úgy értesültünk, hogy miután Lehner képviselő eddig a beszédéről megjelent sajtóközleményeket nem cáfolta meg, a miniszterelnök fölhatalmazására a budapesti királyi ügyészség rágalmazás és becsületsértés címén bűnvádi eljárást indít Lehner-Lendvai nemzetgyülési képviselő ellen.

Ezenkívül hivatalból indul meg az eljárás az állami és társadalmi rend hatályosabb védelméről szóló törvény alapján is Lenner-Lendvai ellen, mert azok a gyalázkodó kifejezésnek, amelyekkel Lehner-Lendvai a miniszterelnök személyét és a kormányt illette, súlyosan sértik a magyar nemzet becsületét is.