Czélunk, hazánknak és földjének mentől alaposabb megismerése legyen!

A lőcsei kir. kath. főgymnasium érdemes tanárkara felhasználva a kirándulásoknak kedvező meleg őszi időt, f. hó 14. és 15-én két kirándulást is tartott.

Az ily föld- és vagy természetrajzi faunát a geológiai alakulatokat tanulmányozó kirándulások gyakran kapcsolatban hozhatók a történelmi szempontból nevezetes helyek, esetleg különféle gyűjtemények megtekintésével, melyek azután összevéve nemcsak a tudást teszik intensivebbé, hanem valóban fejlesztik a művészeti ízlést is.

E hasznos czélokat tekinthette a magas közoktatási kormány, midőn az 1892. évi 13918. sz. k. rendeletével ugy intézkedett, hogy azon iskolákban, melyek általányukat az állampénztárból vagy a tanulmányi alapból huzzák, a fél- vagy esetleg több napra terjedő tanulságos kirándulásokon a vezető és kisérő tanárok tényleges költsége a házi pénztárból megtérítendő, ha ugyanis egy csoportban a vezető tanáron kívül legalább 10 tanuló rándul ki. Minden 20 tanuló után csak egy tanár számíthat költségei megtérítésére. A tényleges költséget intézetünk már több év óta akként számítja, hogy a kisérő tanárok minden egyes egésznapi kirándulásra, rangsoruknak megfelelő félnapi díjat kapnak s a vasuti vagy fuvardíjat kapják arczképes igazolványuk szerint.

Habár jó rendezés mellett kevésbe kerülnek az ily tömeges kirándulások, mindazonáltal a szegényebb tanulók még azt a keveset sem tudják előteremteni, miért is minden iskolának arra kellene törekednie, hogy társadalmi uton létesítsen kirándulási alapot. Már több iskola is dicsekedhetik is ily alappal. A legszegényebb tanulók gyakran a legjobbak, a legszorgalmasabbak; miért legyenek ezek kizárva azon lelkiképzésből, melylyel reájuk hat pl. a nemzeti történelem egy-egy fontos eseményére emlékeztető várrom, vagy irodalmunk egy-egy nagy alakjának szülő-, esetleg nyugvóhelye? A föld- és néprajzi viszonyoknak, szóval hazánknak és földjének mentől alaposabb megismerése legyen mindig az igazi czélja a kirándulásoknak.

Ily értelemben tettünk tanulmányi kirándulást f. hó 14. és 15-én az európai hírű dobsinai jégbarlangba. Részt vett ebben 58 tanuló és 3 tanár. Utirányunk: Csütörtökhely, Káposztafalu és Glatz nevű hágó volt; visszajövet pedig: a gyönyörű straczenai völgy, természetes sziklakapujával és leginkább a Gölnitz-patak balpartján óriásilag meredező, csaknem függőleges sziklafalaival; továbbá a fenséges Királyhegy, alján a Popova-hegy, Vermár, Virágvölgy, Poprád, Horka-Szt. András, Csütörtökhely, Lőcse.