Rövidek

Berlinben is puccsot terveztek a horogkeresztesek
Berlin, november 11.
A Vorwärts jelentése szerint a birodalmi jobboldali szervezet még mindig parancsokat osztogat tagjainak. Még pénteken Berlinből Scheidemühlbe rendelte a jobboldali szervezetek tagjait, közöttük állami alkalmazottakat és tisztviselőket is.
Berlin környékén is előkészületek történtek, még a legutóbbi napokban is, puccs végrehajtására, amelynek a müncheni puccsal kapcsolatban kellett volna kitörnie.


Lloyd George első kortesbeszéde
London, november 18.
Lloyd George megkezdte a hadjáratot Baldwin és a konzervativek ellen. Londonban beszédet mondott, amelyben így jellemezte a miniszterelnök és pártját: „Lehetetlen egy nagy hajót ismeretlen vizeken zátonyok között biztonsággal kormányozni, ha a legénység, amint ezt már tapasztaltuk, csupa zendülőkböl áll. A parancsnoki hidon gyönge ember áll és a zendülők elhatározták, hogy a hajót zátonyra viszik, ha a nép nem határozza el magát arra, hogy megmenti a hajót.

A konzervativ párt minden tapasztalt tagját kizavarták a pártból és csak egy maroknyi reakciós csoport maradt vissza. Ez a csoport a védővámokkal kisérletezik.  Az agyonéheztetett Németországot  a francia militarizmus felől fenyeget a legnagyobb veszedelem.


Szeparatisták véres veresége Bonn mellett

A Rajna jobb partján, Bonn és Honnel között elhuzódó dombvidék apró helységeiben valóságos csata volt a helyiségek lakói és a falvakba betört szeparatisák között. A szeparatisták, akiket a belga megszálló csapatok kiutasítottak Krefeldből, a betörés után pénzt és élelmiszert akartak zsákmányolni. A polgárság szövetkezett a parasztsággal, kaszákkal és fejszékkel fölfegyverkezett és igy fogadta a szeparatistákat, akik a nép közé lőttek. Véres harc fejlődött ki, amelyben 11 szeparatista életét vesztette, nagyon sokan pedig megsebesültek. A szeparatisták a vereség után az erdőségbe menekültek.


Az angol külügyminiszter fönn akarja tartani az angol-francia szövetséget
London, november 25.
Mac Neul külügyi államtitkár Canterburyban tartott beszédében szembehelyezkedett Lloyd Georgenak Franciaország elleni támadásaival és kijelentette, hogy a Franciaországgal való szövetség sértetlen föntartásáért mindent el fog követni.