Apponyi beszámolója amerikai utjáról

Gróf Apponyi Albert az országház delegációs termében vasárnap délelőtt számolt be amerikai utjáról. Beszámolójában ismertette azokat az előadásokat, amelyeket az amerikaiaknak tartott a háboruról, a békeszerződésről és Magyarország helyzetéről.

- Kifejtettem, mondotta Apponyi, hogy Amerika az amerikaiak fölfogása szerint azért todult háboruba, mert a világuralmi törekvések ellen, az emberi szabadságért és a tartós békéért akart küzdeni. Fölvetettem a kérdés, vajjon Amerika elérte-e ezt a célját.

Például fölhoztam a trianoni békét és annak eredményeit és arra az eredményre jutottam, hogy a háboru utáni Európa konstrukciók sokkal több hibát tartalmaz magába, mint a háboru előtti Európa. Igazoltam ezt azzal, hogy ime a békeszerződések ellenére, az utilitarizmus uralkodik inkább mint valaha, de Európának csak egy részén. Van egynéhány fölfegyverzett állam és néhány teljesen lefegyverzett állam. Ha azt állítják, hogy a békeszerződések által teremtett állapotok csak ugy tarthatók fönn, ha az egyik rész fegyvezkezik a másik rész nem, akkor ebben magában a békeszerződések elítélése benne van, mert olyan állapotokat teremtettek, amelyek nem a dolgok természetéből következnek, hanem ezek erőszakkal tarthatók fönn. Rámutattam tehát arra, hogy a béke problémáját még csak azután kell majd megoldani.

Fölvetettem a kérdést, hogy az ez így marad, Amerika vállalja-e a felelősséget azért, hogy amiért küzdött, annak épp az ellenkezőjét éressék el. A másik célja volt Amerikának, az ő fölfogásuk szerint, a szabadság intézményeinek kialakítása mindenütt. Ezzel szemben mindenütt diktaturákat és bizonytalanságokat látnak. Magyarország közgazdasági helyzetével kapcsolatban rámutattam arra, hogy nyugatról kelet felé indulva, Magyarország és annak fővárosa az utolsó hely, ahol a vállalkozás lábát megvetheti, mert teljesen nyugati berendezést kap, nyugati kormányzatot, birói hatalmat, üzleti morált és kereskedelmi mentalitást, ugy hogy minden kereskedelmi vállalkozásnak, amely lábát a közeli keleten meg akarja vetni, csak Budapest tehet a kiinduló pontja.