Baldwin miniszterelnök még e héten benyújtja lemondását

Minél több kerület választási eredménye lesz ismertté, a választások hatása annál lesujtóbb a Baldwin-kormányra nézve. A 615 kerület közül mindössze 13 kerületi kerület eredményét nem ismerik még, de ez a 13 kerület már javíthat a kormány helyzetén. A pártok erőviszonya ma a következő:
Kormánypárti 256. szabadelvüpárti 152. munkáspárti 184. függetlenek pártja 10. A konzervatívok eddig 51 mandátumot vesztettek, amelyek közül a munkáspárt 48, a szabadelvüpárt 43 mandátumot hódított el.

Baldwin a választások előtt közölte minisztereivel, hogy amennyiben nem tud a választásokon többséget szerezni, le fog mondani konzervatív párt vezérségéről, ami annyit jelent, hogy lemond a miniszterelnökségről. Beavatott politikai körökben biztosra veszi, hogy Baldwin még e hét folyamán benyujtja lemondását a kabinet hétfőn ül össze és ekkor döntenek a kormány sorsáról.

Ugyanezekben a körökben számolnak azzal, hogy a kormányalakítással lord Derbyt fogják megbízni és ez esetben Asquith lenne az alsóház vezére, Lloyd George pedig a külügyi tárcát vállalná. Más oldalról valószinünek tartják, hogy a király Ramsay Macdonal munkásvezért fogja fölszólítani a kormány átvételére. Ebben az esetben a munkáspárt és a liberálisok között kooperáció jönne létre oly kérdésekben, amelyek mindkét párt programjában benfoglaltatnak.

A koalició kilátásai csekélyek. Amennyiben munkáspárti kormány alakulna liberális támogatással, programjából elhagyná a vagyonadóra és a vállalatok nacionalizálására vonatkozó terveket.