Új gáztartók

 A mai gáztartók majdnem kivétel nélkül harangalakúak és alul vízmedencébe merülnek. Az elosztáshoz szükséges nyomást a harangnak a gázra gyakorolt súlya adja.

A legújabb szerkezetű gáztartókon a drága és télen befagyással fenyegető vízmedence elmaradhat. A gáztartó maga ezeknél is harangalakú, de szilárdan áll a talajon, tehát a költséges támasztó állványzat és a vezetősínek fölöslegessé válnak.

A gáz alulról áramlik be, de nem tölti ki az egész teret, hanem annak csak egy részét, amelyet a harang átmérőjével arányos nagyságú lap határol. Ezt a lapot hidraulikus nyomás által lehet beállítani úgy, hogy az elosztáshoz szükséges nyomás szabályozható. Tömítőanyagul kátrány szolgál, mely a lap és a fal közölt lévő kis rést elzárja. A lecsurgott kátrány fölemelésére egy kis szivattyú szolgál.

Az új rendszer lehetővé teszi csekély alapú és aránylag nagy magasságú gáztartók építését, ami a nagy telekárak mellett figyelemreméltó előny. Elmarad továbbá a gáztartók belső újjáfestésének szükségessége, ami miatt eddig a gáztarlókat időnkint ki kellett vonni az üzemből. Eddig már 21 ilyen gáztartó épült, amelyek kifogástalanul működnek.

Jónás Albert.