Rövidek

Az ekrazitos Kovács-testvérek ügyének politikai vonatkozásai

A Reggel adott hirt elsőnek arról, hogy az ügyészség kikézbesítette a Kovács-testvérek és büntársaik ellen megindított bünügyben a vádiratot. Azóta a nemzetgyülésen is több alkalommal foglalkoztak e bünpör anyagával. Utánajártunk a szövevényes bünpörnek, hogy beszámolhassunk azokról a hivatalos is mélységes titok leple alatt őrzött részletekről, amelyek legjobban jellemzik az egész ügyet. Ugy szerepel ezeknek az ekrazitos merénylőknek a szervezkedése az eddigi tudósítások szerint, mintha a Magyar Nemzeti Multunk kulturális társaság hangzatos cime alatt alakítottak volna egy egyesületet és ebből indult volna ki mindaz a sok merényletterv, amelyet politikusok, miniszterek, közéleti előkelőségek ellen akartak elkövetni. Ez a kulturális célokat szolgáló társaság azonban már csak folyamánya volt a korábbi szervezkedésnek. Előbb létesítették az ugynevezett kettős kereszt vérszövetséget és ebből sarjadzott csak ki a Nemzeti Multnak Kulturális társasága.


Lengyelország elismerte a szovjetköztársaságokat

Vojcziechowski államelnök tegnap fogadta Obolenski orosz követet. Obolenski a fogadás után a sajtó képviselőinek kijelentette, hogy a megbízólevél átadása szimbolikus cselekedet, amely kiegészíti a szovjetköztársaságoknak Lengyelország által történt elismerését és a normális és barátságos diplomáciai érintkezés utjára tereli a két államot. Ami a moszkvai lengyel követ kinevezését illeti, a lengyel köztársaság elnöke biztosította a követet arról, hogy e kinevezés a legközelebbi jövőben megtörténik.

Amerika nem ismeri el a szovjetkormányt

Berlin, január 13.
Washingtonból táviratozzák: Loodge szenátor, a republikánus párt vezére, amelynek az amerikai parlamentben többsége van, tegnap hatalmas beszédet tartott a szenátusban a szovjetkormány ellen. Az orosz kommunisták – mondotta – megkisérelték, hogy diplomáciai megbizottaik utján fölforgassák a mi munkásszervezeteinket, támadást intézzenek az amerikai törvények ellen és fölszítsák a polgárháboru tüzét. Coolidge elnök ugyanis közölte azokkal a politikusokkal, akikkel érintkezett, hogy a szovjetkormányra vonatkozó véleménye mit sem változott és csak egy olyan kormányt fog elismerni, amelyet az orosz nép szabad akaratából választ.


Varsóban letartóztatták a fascista szervezetek vezéreit

Varsó, január 13.
Ma éjszaka föloszlatták az összes fascista szervezeteket.
A vezéreket, köztük több tábornokot és magas állásu hivatalnokot, letartóztatták.
A vizsgálat a legnagyobb titokban folyik. A letartóztatásokat a vezérkar parancsára hajtották végre.

Románia és Csehország elismerik a szovjetkormányt
Páris, január 13.
Amint a „Matin” belgrádi tudósítója jelenti, Duca román külügyminiszter kijelentette neki, hogy legközelebb tárgyalások in

dulnak meg Románia és Szovjetoroszország között a szovjetkormány elismerésének kérdésében.
Benes dr. cseh külügyminiszter a „Matin” tudósítójának azt jelentette ki, hogy kormánya a szovjetkormányt de facto el fogja ismerni.
A de jure (jog szerinti) elismerés kérdésében még nem lehet határozottan nyilatkozni.

Véres kommunista tüntetés Hamburgban
Hamburgból táviratozzák: A kommunisták Liebknecht-emlékünnepével kapcsolatban Urbahns komunista vezért letartóztatták. A rendőrség a tömegtől szorongva, lőfegyverét használta, aminek következtében egy ember meghalt, kettő megsebesült.

Bethlen kihallgatásának messzeható politikai jelentőséget tulajdonítanak London politikai köreiben

London, január 20.
A mai nap politikai eseménye gróf Bethlen István miniszterelnök kihallgatása az angol királynál.
A kihallgatást politikai körökben a legnagyobb horderejü külpolitikai eseménynek tekintik.

Miután az angol király 1914 óta ma fogadott először kihallgatáson egy olyan miniszterelnököt, aki az egykori központi hatalmak egyik államának képviselője, ezzel az angol munkáspárt békepontjának szellemében járt el. Ez a program azt vallja, hogy győzök és legyőzöttek között semmiféle különbséget tenni nem szabad. Ez a kihallgatás egyuttal az angol kormány egy barátságos érzületét fejezi ki Magyarország iránt.

A kihallgatás intés is akar lenni az angol pénzügyi körök számára, hogy az angol tőkének Magyarország talpraállításában való részvétele politikai nézőpontból nagyon kívánatos.

Eltemették Lenint

Bécs, január 27.
Moszkvából érkezett távirat szerint ma délután nagy gyászpompával ment végbe Lenin temetése. A moszkvai Vörös-téren többszázezernyi ember szorongott. Az országos gyász jeléül holnap egész Oroszországban munkaszünet lesz.