A szegedi egyetem egyik tanárának feleségét emberölés kisérletével vádolja az ügyészség

Dr. Horger Antalné ügyét hétfőn tárgyalja a biróság

A büntetőtörvényszéken dr. Fehér Árpád ítélőtáblai biró tanácsa szenzációsnak igérkező bünügyet tárgyal hétfőn. Két évvel ezelőtt történt, hogy Horger Antal dr. egyet. tanárt a szegedi egyetem német fiológiai tanszékére nevezték ki. A kinevezést a tanár családja nagy idegenkedéssel fogadta. El kellett volna hagyniok szépen berendezett budapesti lakásukat s mert Szegeden is nagy a lakásinség, biztosra vették, hogy hosszu ideig hónapos szobában kell majd lakniok. Ezen a kérdésen azután ugy összekülönbözött a házaspár, hogy napirenden lett közöttük a civakodás. A férj időközben leutazott Szegedre és elfoglalta állását, egyben pedig meginditotta a válópert felesége ellen azon az alapon, hogy az asszony nem akarja őt követni. Sem a férjnek sem a feleségnek nem ez volt az első házassága. A férj is özvegyember volt amikor megházasodott s a felesége is özvegy volt.

A válóper lassan folydogált. A tanár 1922. év október havában el akarta vitetni a lakásából első felesége megmaradt ruhanemüit, de Horgerné az üzente neki, hogy ezek nincsenek már meg, mert valaki ellopta azokat, a férj erre az ismeretlen tolvaj ellen megtette a rendőrségen a följelentést s az ügyben beidézték és kihallgatták a feleségét is.

1922. év november 15-én dr. Horger ismét megjelent a lakásban amikor is felesége dühösen összeszidta azért, hogy a rendőrségre idéztette – ahol szerinte ugy kezelték őt – mint egy tolvajt. Szó-szót követett s az asszony arculütötte az urát, aki erre belemarkolt felesége hajába s földreteperte. Nagynehezen szétválasztották őket. A férj ki akart már menni a lakásból, de Horgerné revolvert rántott elő s kétszer rálőtt az urára. Az egyik golyó célt tévesztve a kályhába furódott a másik azonban Horger balkarját találta, de nem okozott komolyabb sérülést, mert a seb 20 napon belül meggyógyult.

A férj az eset után nyomban a rendőrségre sietett, ahol szándékos emberölés büntettének kisérlete cimén följelentette feleségét, akit elő is állitottak, de kihallgatása után szabadlábra helyezték. Az ügyészség szándékos emberölés büntettének kisérlete cimén adott vádiratot dr. Horgerné ellen, akit a vádtanács ugyanilyen minősités alapján vád alá is helyezett.

Az eljárás során Horgerné azzal védekezett, hogy női becsületében sulyosan érintette az, hogy férje lopással vádolta meg ezen az alapon idéztette be őt be a rendőrségre. Egyébként is az ura állandóan féltékenységi jeleneteket rögtönzött s ő nem birta volna már el sokáig ezt az idegölő állapotot, amiben élnek. Tagadja, hogy meg akarja ölni az urát s azt mondta, hogy maga sem tudja, mikép került kezébe a revolver.

A tárgyaláson a közvédet dr. Felföldy Elemér királyi ügyész képviseli.