A Kovács testvéreket az állam és társadalmi rend felforgatásával vádolják

A Csocsó bácsi-féle összeesküvés ügyében elkészült a vádirat

A Hétfői Napló tudósítójától

Néhány hónappal ezelőtt néhány lázas agyu fiatalemer, aki évek óta abból él, hogy atrocitásokat követ el és titkos bombamerényleteket készít elő, elhatározta, hogy Vázsonyi, Rubert és Sándor Pál képviselőket elteszi láb alól s a kormányt, amely a hozzájuk hasonló fiatalságot nem támogatja eléggé, erőszakkal eltávolítja helyéből. Már elkészítették az általuk kiválasztott miniszterek listáját, ekrazitot szereztek be bőségesen – és csak néhány ecsetvonás hiányzott már zöld színre mázolt munkájukból, amikor lecsapott rájuk Hetényi Imre dr. főkapitányhelyettes és ártalmatlanná tette őket.

Az ekrazitot több ismerősöknél helyezték el s mint ismeretes, a nyomozás Zigány Sándor volt városatya ágya alatt is 18 kiló ekrazitot fedezett fel. A lefolytatott nyomozás kideritette, hogy az ekrazitot arra szánták, hogy azzal egy péntek esti napon, mikor zsufolásig megtelik a templom, a dohányutcai zsinagógát felrobbantják. Erre az előmunkálatokat meg is kezdték. Valóságos tervrajzot készítettek a zsinagóga alatt elhuzódó csatornahálózatról, ahol az ekrazitot pontos óramű alakjában működő pokolgép formájában akarták elhelyezni.

A Kovács-testvérek, Tibor, Kornél és Sándor, aránylag egész fiatal emberek, de azért elég mozgalmas multra tekinthetnek vissza. Kezdve Reismann zongoragyáros titokzatos eltünésén, alig volt olyan atrocitás, amelyben ne szerepeltek volna. De csodálatosan, letartóztatásuk után kevéssel minden esetben szabadlábra kerültek, mert ügyes tagadásukkal szemben nem lehetett rájuk bizonyitani semmit. Legutóbb akkor helyezték őket szabadlábra, amikor Andrejka főkapitányhelyettes tett mellettük mentő vallomást, amely vallomásra Andrejka állásával fizetett rá.

A legutóbbi büncselekmény ügyében elhagyta a Kovács-testvéreket hagyományos szerencséjük. Büntársaik ellenük vallottak s a bizonyitékok sulya alatt kénytelenek voltak maguk is beismerni bünösségüket.

Ez ügyben Dolofschiak dr. királyi ügyész a héten teljesen elkészitette vádiratát, amelyben a Kovács-testvéreket és büntársaikat az állami és társadalmi rend felforgatására irányuló büntettel vádolta meg.