Hadjárat a sáskák ellen 1.

Délafrika legnagyobb réme a sáska, mely óriási rajokban lép fel. Az utolsó pár hónapban valóságos harcot kellett vívni Transvaalhan, Oranje szabad államában és a Jóreménység fokának földjén ez ellen az ugró veszedelem ellen.

A hatóságok erélyes intézkedéséét tettek és valóságos frontot építettek a sáskák ellen. Egy egész hadsereg létesült ellenük és a sáskák által meglepett vidékeken minden földmivest behívtak irtó szolgálatra. Ennek a hadseregnek fegyverei legfőképpen a fecskendő és az arzén, de helyenként más irtó szerekel is használnak.

Eleinte csak sportnak tekintették a sáskák irtását, ma már azonban mindenki ereje teljes meg feszítésével vesz részt a küzdelemben. Még mindig hiány van segitő kezekben. Minden más munkát be kell szüntetni, sőt megtörtént, hogy a vetés t is elhalasztották. Hiszen kár is vetni, úgyis fölfalják a sáskák.

A hatóságok teljes szigorral őrködnek azon, hogy mindenki részt vegyen az irtó háborúban és a hanyagokat a törvény megbünteti. Minden földbirtokosnak a maga birtokán teljes erőiből kell irtani a sáskát és azonkívül segíteni szomszédjait is a munkában.

A hatóságok ellátják a lakosságot fecskendőkkel és arzénnal és erre a célra betanított és kirendelt tisztviselők szakszerű tanácsokat adnak. A védekezés abban áll. hogy a sáskákat és a füvet arzénvegyülettel lefecskendezik és ügyelnek arra, hogy a pusztító állatok máshova ne szállhassanak mint a mérgezett területre.

Három napig is eltart, mig egy rajt ily-módon elpusztítanak, de kellő kezelés mellett a módszer mindig beválik. Volt rá eset, hogy egy kerületben 10—20 és esetleg 30 ezer rajt semmisítettek meg.

(folyt. köv.)