Eskütt Lajos és társai

Kiviteli panamája a vádtanács előtt
Tizenhat rendbeli vesztegetési vád
- a Hétfői Napló tudósítójától. –


Három évvel ezelőtt szenzációs politikai botránnyá dagadt az a kiviteli engedélyekkel űzött panama, amely miatt Eskütt Lajost, Nagyatádi szabó István földmívelésügyi miniszter magántitkárát és több bűntársát a rendőrség letartóztatta. A bűntársak közül néhányat már az ügyészség saját hatáskörében szabadlábra helyezett, a többieket azonban csak nagyobb óvadék ellenében a vádtanács, illetve a tábla helyezte szabadlábra. Legtovább maradt fogva Eskütt Lajos, akinek egymillió koronás óvadékát a koronaromlás miatt csak nemrégiben emelte fel húszmillió koronára az ügyészség indítványára a vádtanács.

Az ügyészség az ügyben már rég elkészült vádiratával, amelyet azonban sokáig nem kézbesítettek ki a gyanúsítottnak. Eskütt ugyanis feltűnő nyilatkozatokat tett úton-útfélen az ügyről és azt állította, hogy ügye sohasem kerülhet főtárgyalásra – mert ez sokaknak kellemetlenné válhatna.

Csak nemrégiben került napfényre, hogy ezekkel a fenyegetődzésekkel Eskütt több politikus meg akart zsarolni. A rendőrség hivatalból üldözendő rágalmazás és zsarolás miatt pár héttel ezelőtt újból letartóztatta s az ellenzék sürgetésére Nagy Emil igazságügyminiszter sürgősen utasítást adott az ügyészségnek, hogy ezt a botránypört végre sürgősen tárgyaltassa le.

Az ügyészi vádirat, amely Eskütt Lajost 12-rendbeli vesztegetéssel, Tömör Angélát, Bence József dr. ügyvédet, Mengele Lajos mérnököt, Brezina Gyula nagyvágót, Kenedi György dr. részvénytársasági igazgatót, Landesmann István dr. kereskedőt, Forbát-Weisz Róbert bankbizományost és Recker Ferenc magánzót szintén többrendbeli vesztegetéssel vádolta meg, míg az ügy többi gyanúsítottjai ellen az eljárást megszüntette.

A vádirat ellen Eskütt új védője, dr. nemzetgyűlési képviselő útján kifogást jelentett be. Eskütt fővédekezése az, hogy ő, mint Nagyatádi Szabó István földmívelésügyi miniszter magántitkára, nem közhivatalnok és így megvesztegetést nem követett el. Ezzel szemben tény az, hogy Eskütt, mint a Máv. tisztviselője szabadságoltatott és magántitkári minőségben Nagyatádi Szabó miniszter mellé rendeltetett be.

Eskütt egyébként nagyon haragszik most már a miniszterre, akitől nagyon zokon veszi, hogy nem sietett őt a börtönből kiszabadítani. Följelentést is tett Nagyatádi ellen, amelyben hallatlan vádakkal illeti a földmívelésügyi minisztert.

Az ügyészi vádirat ellen beadott kifogások tárgyalását hétfőre és keddre tűzte ki a vádtanács, amelyben részt vesznek a gyanúsítottak és védőik is.

Amennyiben a vádtanács vád alá helyezi őket, úgy ügyükben nemsokára a főtárgyalást is kitűzik.