Felhívás a 25 éves M. A. C. tagjaihoz

Az ország egyik legtekintélyesebb sportegylete 25 éves jubileuma alkalmával tagjaihoz az alábbi körlevelet intézte.

A „Magyar Athletikai Club” folyó évben ünnepli fennállásának negyedszázadát.
Néhai nagyérdemű alapítónk: gróf Esterházy Miksa 1875-ben az athletikai sportok őshazájának, Angliának példáján lelkesülve, megalapította clubunkat s ezzel nem csak hazánkban, hanem a kontinensen egyáltalán az első athletikai egyesületet. Lelkesítő példája az athletika zászlaja alá gyűjtötte közéletünk akkori vezérférfiait, s ezzel megvetett szilárd alapját clubunk társadalmi pocziójának is, melyre támaszkodva kifejthette hatékony segítségét az athletikai sportok meghonosításában és fejlesztése érdekében.

Alapvető munkásságuk megvetette volt, clubunk alapját, megjelölte azt az irányzatot is, melyen haladnunk kell. A club mindenkori vezetősége kötelességének tudta alapítóink szellemében haladni.
Buzdító példájukból merítünk mi is erőt, alkotó buzgalmunknak leróni a hála kegyeletes adóját, ezen jubiláris ünnepélyeink első feladata.

Szeptember hó 30-án tartandó ünnepélyes közgyűlésünk néhai alapítónk és első elnökünk: gróf Esterházy Miksa s buzgó társai emlékének van szánva.
E napon a club multjára vonatkozó tárgyakból (versenydíjakból, érmekből, fényképfelvételekből, nyomtatványokból stb.) kiállítást nyitunk meg clubhelyiségünkben.

Az nap délutánján pedig ugyanazokból a versenyszámokból, melyek clubunk első 1875. évi versenyén szerepeltek, az elsőhöz hasonlóan clubversenyt rendezünk.

Jubiláris ünnepélyeink sorába vonjuk be a nemzetközi őszi viadalunkat, melnyek napjául október 14-ike tűzetett ki.

Társadalmi erőre alapított egyesületünknek minden törekvése ugy ezen jelentős mozzanatunk méltó megünneplése is tagjaink vállvetett buzgólkodásában látja sikere biztosítékát.

Azzal a kérelemmel fordulunk mélyen tisztelt tagtárs úrhoz, hogy ez ünnepélyeink sikerét hathatós közreműködésével biztosítani sziveskedjék.

Kérelmünk nevezetesen oda irányul:
a) méltóztassék az ünnepélyeinken való megjelenésével, részvételével azok sikerét biztosítani;
b) a clubra vonatkozó emléktárgyait (versenydíjakat, érmeket, melyeket a club versenyein vagy egyebütt nyert, a clubra, vagy sportbeli működésére vonatkozó fényképfelvételeket, érdekesebb nyomtatványokat kiállítási czélból nekünk átengedni, ezek bejelentését szeptember hó 15-éig kérjük);
c) fényképét (lehetőleg sportképet) a club tagjainak ez alkalommal összeállítandó fényképgyűjteménye részére átengedni;
d) ismerősei körében is a club jubileuma iránti érdeklődést felkelteni.

Nem kételkedünk abban, hogy a mint egy negyedszázaddal azelőtt alapítónk lelkes bizgalmának sikerült clubunk szilárd alapját megvetni, a club ez idő szerinti tagjainak. Kik a „Magyar Athletikai Club”-hoz való csatlakozásukkal kimutatták clubunk czéljainak, törekvéseink méltánylását, helyeslését; sikerülni fog e jubiláris ünnepünk méltó megülését lehetővé tenni és ezzel tanubizonyságát fogják adni annak, hogy clubunk jelenleg is megtalálja tagjai lelkes összműködésében azt a szilárd alapot, mely jelenét is, jövőjét is biztosítja.

Tagtársi üdvözlettel

Budapesten, 1900. évi augusztus havában

Gróf Andrássy Géza                                                       Gróf  Széchenyi Imre
            elnök.                                                                               alelnök.

Dr. Krasznay Ferencz                                                    Krepelka Béla
            alelnök.                                                                           titkár.