Január 2-án Ausztriában is életbelépett az új vámtarifa

Egy nappal az autonóm magyar vámtarifa életbelépése után – január 2-án – Ausztriában is életbelépett az új vámtarifa, melynek megállapítását szintén hosszú és elkeseredett harc előzte meg. Az osztrák gazdasági körök általában megelégedéssel fogadják, hogy egy hosszú provizórium után végre mégis megtörtént a vámkérdés állandó jellegű rendezése. 

Ennek következménye gyanánt számos nagyjelentőségű behozatali cikk vámtétele emelkedik, aminek azonban a szakértők véleménye szerint nem lesz jelentősége a megélhetési viszonyokra. 

Különösen a liszt vámjának felemelésével kapcsolatban azzal számolnak, hogy a magyar lisztkiviteli tarifa kedvezményei ellensúlyozni fogják a vám emelkedését.

Általában mindössze 2-3 %-os áremelkedésre számítanak az új vámtarifa következménye gyanánt, s ezt lényegtelennek tekintik azokkal az előnyökkel szemben, melyeket az osztrák ipar számára sikerült biztositani. 

Meglepetést keltett, hogy a küszöbön álló shillingszámítás ellenére a vámtételek továbbra is aranykoronára szólnak, melynek átszámítási kulcsa 14.400.