A kávéházak zárórája

Illetékes helyről nyilatkozat jelent meg, mely szerint még egyáltalában nem tervezik az éjszakai kétórai záróra megszüntetését. Ez ujszerűen hatott, mert már régebbi nyilatkozatok alapján azt vártuk, hogy januárban a zárórát eltörlik.

Ezt közérdek kivánja.
Elsősorban is az a szociális érdek, hogy a nyitvatartott fővárosi kávéházakban és vendéglőkben éjszakai alkalmazást találjanak a nagyszámu munkanélküli főpincérek, pincérek, felirónők, háziszolgák stb.

Kivánatos lenne, hogy a zenére kimondanák a kétórai zárórát, mert igen gyakori az, hogy a mostan egyes ötórai zárórát élvező kávéházakban, ahol nagy a csoportosulás öt órakor, a kávéház kiüritése alkalmával verekedés, pofozkodás, veszekedések fordulnak elő a sok alkoholt fogyasztó emberek között.

Ma 1,200.000 koronába kerül egy kávéháznak az, hogy öt óráig tarthasson nyitva. Ennek az összegnek legnagyobb része rendőri felügyeleti és ellenőrzési dij. Természetesen ezt az összeget is az árakba kell kalkulálnia a kávésnak. Ezért azután két óra után nem képes az éjszakai munkából jövő polgárember a kávéházban étel vagy italnemüt fogyasztani.

Pedig igazán itt lenne az ideje a szolid, békebeli éjjeli kávéházi élet visszaállitásának.