Walkó miniszter a MÁV külföldi kölcsönakciójáról

Politikai körökben az utóbbi időben a legkülönbözőbb külföldi kölcsönakciók hirét kolportálják.
A bevallottak például tudni vélik azt is, hogy a MÁV legkésőbb márciusban perfektuálni fogja azt a külföldi kölcsöntervet, amelynek végrehajtására Bethlen István gróf és Kállay Tibor annak idején Londonban felhatalmazást nyertek.

A MÁV külföldi kölcsönakcióját természetesen összefüggésbe hozták az Államvasutaknak kereskedelmi vállalattá való átszervezésével és azzal a ténnyel, hogy nemrégiben jelent meg az átszervezést eszközlő miniszteri rendeletnek a végrehajtása. 

Ez ügyben Walkó Lajos kereskedelmi miniszterhez fordultunk felvilágosításért. Walkó miniszter a MÁV kölcsönakciójáról igy nyilatkozott: 

– A szanálási terv tényleg lehetővé teszi, hogy a kormány a reparációs bizottsághoz fordulhasson a MÁV vagyonának az általános zálogjog alóli mentesítése érdekében abból a célból, hogy így arra kölcsön legyen felvehető. 

– Ezzel a joggal előreláthatóan élni is fogunk, de nem egy közeli időben. Előbb tudni kell ugyanis, hogy mire van tulajdonképen haladéktalanul szüksége a MÁV-nak és milyen tervek megvalósítását lehet későbbi időpontra elhalasztani. 

– Ezidőszerint azonban a MÁV még nem készít munkaprogrammot, mert részletes munkaterv készítése ma csak célszerűtlen és rossz volna – a kialakulatlan gazdasági viszonyok miatt. 

– A MÁV munkaprogrammjának elkészítésére az év második felében kerül a sor, akkor lesz tehát időszerű a kölcsön kérése.

Walkó Lajos kereskedelmi miniszter kijelentései szerint tehát csak őszre várható a MÁV külföldi kölcsönének effektuálása.