A tizenhétezerszeres szorzószám

Egyelőre változatlan marad, mert annak a tényleges viszonyokhoz való alkalmazása állítólag felháborítaná az államháztartás pénzügyi egyensulyát.

Ezt a feltevést némileg megtámadhatóvá teszi az, hogy a vámbevételek tételénél nem okozott semmiféle nehézséget a szorzószám leszállítása s az állami bevételek sokkal nagyobb ingadozásokat mutatnak, mintsem egy 15 százalékos különbözetnek döntő jelentősége lehetne, de ennek ellenére ez alkalommal nem akarunk perbeszállni az államháztartás egyensulyát védelmező elszánt lovagokkal.

Kiváncsiak volnánk azonban megtudni, hogy meddig fog tartani az a bizonyos „egyelőre”, mert nagyon is közeledik a februári házbérnegyed s talán mégis csak tulzás volna az a feltevés, hogy a háztulajdonosok háztartásának pénzügyi egyensulyát is felboritaná olyan intézkedés, melynek ellenében elesnek egy, a bérlők terhére nekik juttatott 15 százalékos nemzeti ajándéktól? 

Ellenkezőleg: valószínűbbnek látszik az a veszedelem, hogy ennek a nemzeti ajándéknak igazságtalan és erőszakos behajtása a bérlők háztartásának egyensulyát fogja felborítani.