Kétszeres forgalmiadóval sujtják a tojáskereskedőket

A mezőgazdasági termékek forgalmában ismételten fordultak már elő zavarok amiatt, hogy a forgalmi adóról szóló törvény az őstermelőket mentesíti a forgalmi adó alól, az őstermelés produktumainak további forgalmában azonban mindezek a cikkek forgalmiadókötelesek.

A forgalmiadóellenőrök, különösen a vidéken, sehogy sem tudtak belenyugodni abba, hogy az őstermelők részéről történt eladások forgalmi adó lerovása nélkül legyenek lebonyolíthatók, s ezért azzal a módszerrel kísérleteztek, hogy ily esetekben a forgalmi adó lerovására a vidéken bevásárló kereskedőket igyekeztek reászorítani. 

A tojásforgalomban is kísérleteztek ezzel a forgalmiadóellenőrök, sőt most már egyes községek közigazgatási szervezetei is rendszerré igyekeznek ezt a gyakorlatot kifejleszteni. Egy idő óta ugyanis a budapesti tojáspiacon a vidéken vásárló ugynevezett batyusok, akik eddig a fővárosi nyilt piacokon eladott tojás után forgalmi adót fizettek, azzal az indokolással tagadják meg a forgalmi adó fizetését, hogy ők a forgalmi adót már a bevásárlás alkalmával lerótták. Az erről szóló tanusítványt is mutatják, s ezzel előadásukat igazolják is. 

Mondanunk sem kell, hogy ez az eljárás teljesen törvényellenes, mert a forgalmi adóról szóló törvény nem a vevőt, hanem az eladót kötelezi a forgalmi adó lerovására, ennélfogva a tojásbevásárlók csak akkor kötelesek forgalmi adót fizetni, amidőn áruikat továbbadják. 

A Tojáskereskedők Egyesülete, amely legutóbbi választmányi ülésén a többi szakmai kérdés tárgyalása során ezzel a visszaéléssel is foglalkozott, elhatározta, hogy felterjesztés utján fogja kérni a pénzügyminisztériumot ennek a törvényellenes eljárásnak a megszüntetésére.