Gratz Gusztáv a tulzott vámvédelem és adózás ellen

A Magyar Tőzsdeklub legutóbbi összejövetelén Gratz Gusztáv volt külügyminiszter, a GyOSz-nak egykori igazgatója érdekes előadás keretében foglalkozott az ország gazdasági helyzetével, s többek között a következőket mondotta: 

– A mai gazdasági bajok arra vezethetők vissza, hogy a szanálással bedugultak a tőkeszükséglet fedezésének irracionális forrásai anélkül, hogy egyidejűleg a tőkeszükséglet más fedezésének lehetősége biztosíttatott volna. A feladat tehát, tőkét teremteni, vagy szerezni. 

A belföldi tőkegyűjtésnek azonban útját állja az uralkodó drágaság. Ennek oka először a túlzott vámvédelem, mely egyúttal megdrágítja a termelést is. 

A drágább termelés folytán azután az alacsonyabb termelési költségek alapján kalkulált vámok túlalacsonyak lesznek, úgyhogy a vámokat megint fel kell emelni, amivel azután a drágaság fokozódik, azután az egész játék újból kezdődik. Ez a túlzott vámvédelem a fogyasztás csökkenésével jár, és ahelyett, hogy a nagy forgalom és kevés haszon elvére fektetné közgazdaságunkat, a kis forgalom és nagy haszon helytelen elvét viszi keresztül. 

Második oka a drágaságnak adórendszerünk hibáiba rejlik, különösen a forgalmi adó magasságában. Ezeknek az adóknak nagy része az inflációs időkben keletkezett, amikor indokolt és elbírható volt, de ezzel az adók most már nem maradhatnak az államgazdaságnak pillérei, mert különben tönkre megy a közgazdaság. 

Államháztartásunk hónapról-hónapra jelentékeny fölösleggel záródik.
Indokolt volna tehát megfontolni, nem lehetne-e a közgazdaságból tényleg csak annyi állami bevételt meríteni, amennyi a szanálási programban kilátásba volt véve.