A Hősök kard-emlékversenye

Győztes és egyben a „a legjobb magyar kardvivó” címért folyt Keresztessy emlékverseny nyertese Pósta Sándor dr. (MAFC)

Vasárnap este tartották meg a Hősök emlékversenyének a karddöntőjét a Műegyetem aulájában, amelyet szépen megtöltött a nagy vívóesemények állandó közönsége. Az első sorokban ott láttuk Andrássy Géza grófot, a MOB elnökét, Muzsa Gyulát, a MOB társelnökét.

Adorján tábornokot, a honvédelmi miniszter képviselőjét, Hüttl Dezső műegyetemi tanárt, a MAFC elnökét, továbbá a különböző sportszövetségnek és egyesületeknek vezetőit, valamint az új vívógenerációnak egész tömegét.

Az egyes asszók lefolyása a következő volt
:
Tresztyánszky-Tóth dr. 4:1; Szécsy-Krencsey 4:1; Pósta-Gombos 4:0; Rády-Kovács dr. 4:3; Szécsy-Tóth 4:2; Tresztyánszky-Gombos 4:1; Rády-Krencsey 4:1; Kovács dr.-Pósta 4:3; Tresztyánszky-Szécsy 4:0; Gombos-Tóth 4:3; Krencsey-Kovács 4:3; Pósta-Rády 4:3; Szécsy-Gombos 4:2; Tresztyánszky-Kovács 4:2; Rády-Tóth 4:0; Pósta-Krencsey 4:1; Szécsy-Kovács 4:0; Rády-Gombos 4:2; Pósta-Tresztyánszky 4:1; Tóth-Kovács 4:3; Krencsey-Gombos 4:0; Rády-Szécsy 4:2; Pósta-Tóth 4:2; Krencsey-Tresztyánszky 4:2; Kovács-Gombos 4:3; Pósta-Szécsy 4:2; Rády-Tresztyánszky 4:2; Tóth-Krencsey 4:3.

A küzdelem első fele után többen vezettek, Tresztyánszky, Rády, Pósta, Szécsy kilátása egyforma volt. Rády csak Postától kapott ki. Pósta Kovácstól, Szécsy Tresztyánszkytól. Tresztyánszky még veretlen. Első vereségét Postától szerezte, utána Krencseitól kap ki, majd Rádytól, Szécsy kikap Rádytól.

Így Pósta és Rády kerülnek az első helyre holtversenyben. Lélegzetfojtottan lesi a közönség a két precíz vívó küzdelmét. Az első tust egy traversonét Pósta kapja egy hosszú cseltámadás után, de több tust nem kapott.

Pósta feltalálja magát és Rády további vehemens támadásait elővágásokkal ellensúlyozza és 4:1 arányban győz. Pósta Sándor dr. ezúttal nemcsak a Hősök emlékversenyét nyerte meg, hanem a Keresztessy-díjat is, a „legjobb magyar kardvívó” címét. (Első győztes volt Gáspár Arthur, második Halász Gyula.

A Pósta-Rády mérkőzést még két holtversenyben előzte meg. Szécsy-Tresztyánszky a 3-dik helyért, ebben az utóbbi győzőt és dr. Tóth, valamint Kovács között, amelyet Tóth nyert meg.

Ezek után a végleges eredmény a következőképpen alakult ki:
1. Pósta Sándor dr. (MAFC) 6 győzelem.
2. Rády József (MAC) 6 győzelem.
3. Tresztyánszky Ödön (MAC) 4 győzelem.
4. Szécsy László (MAFC) 4 győzelem.
5. Krencsey Géza (MAC) 3 győzelem.
6. Tóth Péter dr. (MAC) 2 győzelem.
7. Kovács György dr. (Vén fiuk) 2 győzelem.
8. Gombos Sándor dr. (MAC) 1 győzelem.

A zsűriben Nagy Béla dr. Berti László, Hajdu Marcell dr., Dénes Károly, Bogen Albert, Gerde Oszkár dr., Lichtereckert András kifogástalanul látták el sokszor igen nehéz tisztüket.