Befejezték a határkiigazitásokat

Hivatalos körökben messzemenő reménységet fűztek annak idején a trianoni békeszerződéshez kapcsolt ugynevezett Millerand-féle kísérőlevélhez. Ez a békeszerződést kiegészítő okmány ugyanis lehetőséget nyujtott helyi jelentőségü határkiigazitásokra, amelyekről a magyarkormány abban az időben azt hitte, hogy sikerülni fog általuk nagyobb területeket visszaszerezni.

A munkatársunknak olyan helyen, ahol a határkiigazitások eredményét közelről ismerik, sikerült információkat szerezni a véglegesen kialakult uj helyzetről. Beavatott informátorunktól szerzett értesülés szerint a határkiigazítások munkája befejeződött, csupán a déli határon, a kiszombori magyar-román-jugoszláv hármas határszögletben áll még döntés előtt a kiigazítás munkája. Itt néhány ezer katasztrális hold fölött fog a bizottság dönteni. Ami a határkiigazitások munkálatainak eredményét illeti, ez távolról sem felel meg a kísérőlevélhez füzött reménységeknek. Értesülésünk szerint az annakidején megállapított katonai demarkációs vonalat véve alapul, 120,000 katasztrális holdat tesz ki a Magyarországnak visszajuttatott földterületek összessége.

Minthogy a katonai demarkációs vonallal szemben a békeszerződésben megállapított határ előnyt jelentett, ez a 120.000 katasztrális holdnyi kiigazitás is sokat levont az eredményből. Ha a 120.000 katasztrális holdat tekintjük is végleges eredménynek, ez a terület átszámítva 384 négyzetkilométert jelent.

Ebből a területből azonban le kell még számítani a tőlünk elvett területmennyiséget, bár megállapítható, hogy a visszajuttatott terület nagyobb az utódállamoknak pótlólag kiigazitásként adott területnél. A kísérőlevél ezek szerint irott malaszt maradi. A legutóbbi határkiigazitás Somoskő és Somoskőujfalu visszaadása volt, hátra van még a kiszombori néhány ezer holdnyi kiigazitás én ezzel az összes munkálatok befejeződtek.

A legtöbb helyen már cövekezik ís a végleges határt, ugy hogy néhány héten belül rásütik az utolsó pecsétet is a trianoni békeszerződésre.