Rövidek

Lenin utódja Rikow
Moszkva, február 3.
Az orosz távirati iroda jelenti: A szovjetszövetség központi végrehajtóbizottsága Lenin helyére Rikowot, a népbiztosuk tanácsának eddigi helyetteselnökét választotta meg a tanács elnökévé.
Rikow a baloldal vezére, georgiai születésű és éppen ezért az utolsó napig kétes volt a megválasztása. A választásokon Kamenew maradt törpe minoritásban.

Mussolini nem tulajdonit jelentőséget a választásoknak
Róma, február 2.
Mussolini miniszterelnök ma a Teatro Augusztooban fogadta a milicia 4000 tisztjének hódolását. A közeledő választásokról szólva, ezeket mondotta:
- Ne izguljatok túlságosan ezeken a kis választási játékokon, hanem tekintsétek elkerülhetetlen rossznak. Ne pazaroljátok el erőtöket epizódokra. Nincs annál nevetségesebb, mint valaki ugy képzeli el Mussolinit, amint választási listák összeállításval kínlódik. Én ezekben a napokban más kérdésekkel foglalkozom, olyan dolgokkal, amelyek sokkal mélyebben érintik Olaszország jövőjét. Az a tervünk, hogy megvalósítsuk Nagyolaszországot.

A t. házban az elmult héten, a korona leromlásának tragikus óráiban, a földbirtokreform szakaszait darálták, néhány- képviselő és az örök miniszter, Nagyatádi jelenlétében. A paragrafusok útvesztőiben kevesen igazodtak el csupán Gaál Gaszton, ez a rokonszenves Don Kihoto rohamozta meg tízpercenként a szélmalmot, a földmívelésügyi minisztert, aki valóban elvei és hitvallásai tekintetében is hasonló a — szélmalomhoz. Az idegen, aki a karzaton ült, holtanapjáig sem tudhatta, hogy a magyar nép, amelyet itt képviselnek,míly válságos óráit éli, hogy vagyonának jórészét most kapja el a dollár árfolyamának nevezett orkán. Az égszakadás, földindulás robaja, fájdalma, izgalma ide el nem hatolt, az egyetlen újság itt az „ingyen részvények" elfakult szenzációja. Az egész országban mindenki másról beszélt, mint a t. Ház.

Le kell írnunk, nem is a ma, de a holnap számára: a legsulyosabb közgazdasági és pénzügyi krizis idején, erről a kérdésről egy árra szó el nem hangzott a magyar nemzetgyűlésen.